NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Vaquetes paella per a 900 i processó

Els Sants Esposoris protagonitzen l´acte religiós

Barxeta continua de festa i les nostres càmeres no s’han volgut perdre els actes taurins que omplin els carrers d’aficionats i de veïns que segueixen la tradició. La vesprada comença amb la solta de vaquetes a la plaça i un dels carrers adjacents, plens de barreres i tarimes que permeten als més valents cobrir-se les esquenes quan es veuen apurats.

Els aventurers s’atreveixen a burlar a l’animal només amb la seua astúcia i unes bones cames, però hi ha d’altres que prefereixen contemplar l’espectacle des del cadafal o des de la barrera, a mitjan carrer.

El dispositiu de seguretat als carrers de Barxeta sempre és rigorós i, com veuen, no falten llocs on refugiar-se de les banyes de la vaca, un animal noble que no dubta en envestir si es troba en perill.

Però la festa dels bous al carrer són més que vore passejar-se a l’animal. Hi ha aficionat que intenta que puge a la tarima per a millorar l’espectacle que cada any es repeteix en molts pobles de les nostres comarques, però no és fàcil, perquè les vaques només correran si es veuen en perill o estan segures d’aconseguir abastar el seu objectiu.

Paral·lelament a l’espectacle taurí, en altre racó del poble, els professionals de les paelles gegants preparen el sopar que donarà de menjar a 900 persones en la plaça del poble. La tradicional paella nocturna dels experts de Galbis és garantia d’èxit, perquè no de bades estos cuiners han viatjat a Alemanya, Anglaterra, Holanda i Amèrica oferint els seus serveis allí on els han contractat.

Jacinto Aranda porta 28 anys fent paelles i no hi ha cap que a estes altures li isca roín. Tot i així, ell confia més en els ingredients que en la mà experta del cuiner, perquè la matèria prima és la base d’un bon caldo i un posterior arròs.

I mentre uns treballen, altres disfruten. Els festers participen, juntament amb les autoritats i els veïns del poble, en la processó pels carrers del poble, engalanat per a l’ocasió.

L’anda, arrossegada i bellament decorada, llueix la imatge dels Sants Esposoris, anomenats així perquè en l’antiguitat el matrimoni entre els israelites començava amb els esposoris on, reunits els amics i veïns, s’atorgaven entre altres presents la documentació on figuraven escrits els noms de l’home i la dona. Aquests amics servien de testimonis del compromís que tenia validesa jurídica. L’església de Barxeta, a més, està dedicada a ells, l’única referència arquitectònica que consta en tot el territori espanyol. Fou bastida en 1958 prop del lloc on s’aixecava l’original, de 1733, destruïda en la Guerra Civil espanyola pels anarquistes del poble.

I fins ací, una vegada més, abans d’entrar la imatge novament al temple, se’ls dona la benvinguda amb una gran traca, encesa per dos dels festers. Poc després de finalitzada la processó, la paella ja apunt i amb una pinta envejable, però encara queda gaudir d’aquesta cita gastronòmica molt esperada com veiem en aquestes imatges on centenars de veïns esperen el seu torn. El repartiment de racions es va fer amb gran rapidesa i tots es menjaren el plat calent, malgrat les elevades temperatures nocturnes.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.