NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Sant Isidre i el Crist de l´Agonia com a fi de festa

En l´acte de cloenda s´han presentat els nous festers

Barxeta ha acabat les seues festes patronals amb un cap de setmana dedicat a Sant Isidre i al Crist de l’Agonia. El dissabte 1 d’agost, a les 11 del matí, un passa carrer amb els músics del poble arreplegava als festers i les festeres per acompanyar-los fins a l’església, on va tindre lloc la missa en honor a Sant Isidre.

Com poden observar, el dia va ser calorós i ni tan sols els festers es varen lliurar de fer ús del ventall, un element tradicionalment femení que ja és universal.

Isidre el Llaurador va ser un camperol de Madrid, canonitzat al segle XVII i venerat com a Sant. Unes espardenyes de careta en una mà i raïm i blat en l’altra el representen en Barxeta, constatant el seu patronatge. A ell se li dedica sempre un dia dins de les festes patronals amb missa pel matí i ofrena i processó per la vesprada.

Els miracles de Sant Isidre, molt senzills, es corresponien amb el seu tipus de vida. Va fer brotar aigua d’una roca per saciar la set del seu amo. També va salvar al seu fill Juan que va caure a un pou. En tots els casos, el seu patró fou testimoni dels miracles i, quan San Isidre va morir, als 90 anys, tots el consideraven ja un sant.

Un dia després de Sant Isidre, ahir diumenge, va tindre lloc la processó més llarga i multitudinària de les festes, esta vegada en honor al Crist de l’Agonia. Enguany, com a novetat, els castellers de la Muixeranga d’Algemesí han posat la nota original a esta processó alçant-se escalant el cel d’un poble entregat a la festa.

La imatge del Crist de l’Agonia és l’única duta a muscles per vuit portadors, una imatge ben engalanada amb flors d’un roig intens. Esta cita és la més solemne de totes les religioses i en ella participen, fins i tot, els xiquets vestits de comunió, a més dels festers, vestits com en la presentació, i multitud de veïns ben mudats. Esta processó posa el punt i final a unes festes exemplars on no s’ha lamentat cap incident, excepte la pedregada del divendres.

Les paraules de la regidora han tingut lloc en l’acte de cloenda de les festes, on també es dóna la benvinguda als festers de 2016, que seran els de la quinta del 98, 13 joves que tenen tot un any per a recaptar els diners necessaris per fer festa i que agafen el testimoni dels que hui ja han deixat de ser els protagonistes.

L’acte de cloenda va incloure balls de sevillanes i de folklore valencià protagonitzats pels veïns del poble, reunint així a gran part d’un municipi sempre participatiu.

Amb el canvi de Govern, les festes de Barxeta han tingut un caràcter continuista, però la participació ha estat al nivell d’edicions anteriors, així que tots s’han quedat contents.

Les festes de Barxeta tornaran l’any que ve per a fer vibrar a tots amb els moros i cristians i les festes religioses, dues vessants d’uns dies dedicats a disfrutar i deixar-se arrupir per la germanor d’un poble sempre entregat a la festa.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.