NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Sant Francesc es queda menuda en Les Cortesies

L´acte es remunt a l´any 1591

 Una de les processons més antigues de tota la Comunitat Valenciana és la de Les Cortesies de Xàtiva que data de 1591; acte que abarrota la plaça de Sant Francesc cada Dimecres Sant a la mitjanit i que simbolitzar l’encontre de la Verge amb el seu fill, representats per l’Ecce Homo i la Soledat.

A les deu de la nit eixia des de la porta de llevant de l’església col·legial basílica la imatge de Nostra Senyora de la Soledat,  anda de grans dimensions duta a coll per vint-i-quatre portadors. Va seguir per Sant Vicent, Bruns, Segurana, Portal de Cocentaina, plaça i carrer Sant Pere, Benlloch, Portal de València, Pintor Russinyol, Àngel, Cid i Montcada. Acompanya la Banda de la Societat Musical “La Nova” i els tambors de Rytmus.

Tres quarts d’hora després fou el torn de la imatge titular de l’Ecce Homo. Des de l’església de la Mercè i Santa Tecla va seguir per Pouets, Sant Jaume, Hostals, Bassa i Sant Francesc. En aquest cas la música la posaria els membres de “La Primitiva Setabense”. En ambdós casos fou molt nombrosa la quantitat de fidels que els acompanyaren amb ciris sang a l’igual que de membres de la corporació municipal que s’alteraren en les dues desfilades.

Aquestes dos imatges són, a més de les més antigues que existeixen a la ciutat. La de l’Eccehomo lligada a la fundació del convent de San Miquel i als mercedaris, és del segle XIV. Els seus confrares porten una espècie de boles penjant que s’atribueixen als “botiflers” nom amb els que es coneixia als partidaris de Felip V, homes influents i inclús de la noblesa.

La imatge de la Soledat data del s. XVI.; compta amb dosser sostingut per sis vares; dosser i mant de vellut negre.

L’origen d’aquesta celebració es remunta a l’any 1591 quant la imatge de la Solitud es dirigia en processó un dimecres sant fins el convent de Sant Francesc, església on es concentraven totes les imatges per a la seua posterior participació en la desfilada general del Sant Soterrament.  En aquest moment va coincidir amb l’Ecce-Homo i des d’aquest any i sempre en dimecres sant, es commemora aquella trobada.

A la plaça, minuts abans de les dotze es troba repleta de fidels. Les dues imatges ja s’aproximen al punt d’encontre, la Solitud per Montcada i l’Ecce Homo per Sant Francesc. El cor polifònic amenitza l’espera.

I arriba el moment més esperat. Els armats, la guàrdia petroriana custòdia de l’Ecce Homo, ofereix la seua típica dansa amb l’animació de les dues bandes, La Nova i la Vella. Mentre les imatges es bressolen, saluden les banderes.

Finalment, els portadors de la Solitud realitzen les tres genuflexions consecutives que simbolitzen tres reverències de la Verge, la mare davant el seu fill, pres camí del suplici, el que arranca els aplaudiments dels allí congregats.

Una volta realitzades les salutacions, els dos passos regressen a les seues parròquies. 


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.