NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

L´Ajuntament exhuma les restes de 4 afusellats a la Guerra Civil

La Diputació dóna 9.000 euros per a cobrir els costos d´exhumació i identificació

La Diputació de València ha pagat els 8.564 euros necessaris per a l’exhumació i identificació dels afusellats el 15 de desembre de 1939 que, segons la informació que tenien familiars i historiadors, es trobaven als nínxols 266 i 267 del cementeri municipal.

En obrir els sepulcres, l’equip de forenses ha trobat les restes de quatre individus en el nínxol 266 i un taüt en el nínxol 267 del que no es tenia constància al registre del cementeri i que res té a veure amb les fosses comunes on es soterraren als afusellats.

Al moment de l’exhumació no han faltat nombrosos familiars de les víctimes de la repressió franquista. Un d'ells ha sigut María Díaz, neboda de Rafael Bataller, qui va ser afusellat als 27 anys. Ella va ser el testimoni primari que va ajudar a situar als cossos, en haver traslladat personalment les restes, en bosses de plàstic, de la fossa comuna al nínxol 266 durant la dictadura.

Durant les festes de moros i cristians de l'estiu de 1939, van ser processats en un judici sumaríssim un total de 15 reus. Únicament dos d'ells van ser condemnats a 30 anys de presó, mentre que la resta van ser sentenciats a mort. Els afusellats per la repressió franquista van ser enterrats en fosses del cementeri municipal, i a la fi dels anys 60 es van exhumar almenys 6 dels cadàvers per ordre de l'alcalde d’aquella època, Vicent Gironés. Dos de les víctimes van ser identificades i enterrades per la família, però la resta van ser dipositades en els nínxols.

L’exhumació de les restes d’Ontinyent és la segona que es fa en la província de València després de la que ha tingut lloc en Paterna, encara que és la primera que té lloc a instàncies d’una Ajuntament.

Amb esta exhumació Ontinyent dóna un pas endavant per tal de que siguen els ajuntaments els que prenguin la iniciativa en la recerca dels que foren afusellats durant la guerra i que, en moltes ocasions, es desconeix on estan soterrats i qui són.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.