NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

200 festers de huit comparses celebren l´entrada de moros i cristians

Barxeta fou una antiga alqueria musulmana amb un topònim que significa ´xicoteta pradera´

Barxeta fou una antiga alqueria musulmana amb un topònim que significa “xicoteta pradera”. Per recordar els seus orígens i des de fa 30 anys celebren els moros i cristians el primer cap de setmana de festes patronals, tenint en aquest 2017 a la comparsa “Beduïns” del bàndol de la mitja lluna com capitans. El dissabte per la nit fou moment de gaudir de l’espectacular entrada amb la implicació i participació de vora 200 festers, una xifra ben nombrosa si tenim en compte que el poble té poc més de 1.600 veïns.

L’exèrcit de la creu seria el primer en desfilar pels carrers de barxeta amb els Templaris, la comparsa més jove, fundada al 2016. Ells rememoren a una de les ordres militars cristianes més poderoses de l’Edat Mitjana amb dues esquadres, aquesta més feroç amb cares de rèptil i dalles com armes i altra de soldats armats amb la seua creu característica.

Segueixen els Conqueridors on els membres infantils faran perpetuar la festa, vestits amb casaques blaves i altres d’època. Les xiquetes van de blau i plata i les dones destaquen per les seues ales negres. Els homes incorporen una gran capa decorada amb calaveres.

La comparsa Raïm i Figues, de l’any 1997 també inclou una xiquets. Elles apareixen ben guapes amb tocat daurat i plenes de lluentons.

L’exèrcit cristià es completa amb els famosos i temuts Pirates i amb la calavera com motiu del seu estendard. Compta amb dues esquadres de dones, aquestes amb corset, falda i característics barrets i altres amb botes mosqueteres per damunt del genoll. Els homes pirates apareixen ben mudats i incorporant les plomes a la seua vestimenta.

L’altra part de la desfilada va tenir a les tropes de la mitja lluna com protagonista, primer amb els Sarraïns, tribu de la part occidental d’Aràbia o del Sinaí, veïns dels nabateus. Aquest és un mot molt antic, propi de la llengua aramea que es donava als habitants del desert. Pells i ossos i llances com armes els distingeix.

No falten en la desfilada els Moros Barxetans, els veterans, que es senten ben orgullosos de formar part de la comparsa més antiga del poble. Ells van introduir la festa al poble en 1987 i resistiren a soles durant deu anys.

Continuen les Taifes, comparsa de joves dones enguany amb una vestimenta ben fantasiosa que emula a les aus rapinyaires.

Els espectadors abarrotaren cada carrer i esperaren pacientment a l’arribada de la capitania del, 2017, els Beduïns. Un boato que s’enceta ja amb aires de guerra, una dansa africana a càrrec de les Druides de Barxeta i a ritme de la batucada Resona.

L’ostentació i la sumptuositat va estar present durant tota la capitania ja que es va comptar amb molt d’atrezzo com aquesta figura d’elefant; membres repartint guions i mistela; més balls; esquadra d’homes i animals.

Els camells del desert, el company i mitjà de transport indispensable al desert passegen per Barxeta amb caràcter passiu. Als seus lloms trobem a un dels capitans del 2017, Joan Miragalles.

Del camell passem a un elegant cavall batidor on els grans tocats embelleixen tant a l’exemplar com al seu genet; un genet ben expert que fa ballar a l’animal.

Finalment i amb una carrossa arrossegada decorada amb grans ullals trobem a l’altra capità beduí, Toni García, engalanat amb abaloris per tot arreu. Una última tropa d’aquests àrabs nòmades flanquegen als capitans, dispostos a conquerir la vila de Barxeta. 


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.