NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

El Crist de la Fe i el Mont Cavari centren la programació festiva

El patró compta amb més de 300 anys d´història

Un any més, Atzeneta d’Albaida ha viscut amb gran fervor la festa en honor del seu venerat patró, el Crist de la Fe i del Mont Calvari que ja compta amb més de tres-cents anys d’història i que es troba molt arrelada entre els seus veïns. Fou el passat dissabte amb un complet programa on ell fou l’autèntic protagonista. A les deu i mitja del matí, la comitiva formada per les clavariesses, festeres i festers pugen fins el calvari i l’ermita de mateix nom que el patró, conjunt monumental declarat Bé de Rellevància Local. D’aquest edifici alt i esvelt on sobresurten dos menuts campanars blancs amb creu de ferro, ix la talla del Crist que durant tot l’any roman al presbiteri, al retaule de l’altar major.  

Centenars de veïns acompanyen al Sant en aquesta processó de la Baixà on també es compta amb la presència de xiquets vestits de comunió. Aquesta és una anda dificultosa de portar; 16 homes la duen a coll; tenint que superar obstacles com branques o carrers estrets. Amb el volteig de campanes, la imatge entra a la parròquia i ja dins serà rebut entre aplaudiments

La missa serà concelebrada i amenitzada pel cor. La Reina, Ana Miñana participa activament amb la lectura de passatges bíblics i la devoció està present en tot moment.

Acabada la litúrgia i després de la tradicional Plega fins l’ermita és moment de pujar novament per gaudir de la gran mascletà disparada per la pirotècnia Nadal Martí de l’Olleria. Un espectacle sorollós i rítmic que no defrauda.

Ja per la vesprada, concretament a les vuit, novament Atzeneta triplicaria la seua població al moment de la solemne pujada en processó del Santíssim Crist de la Fe i del Mont Calvari. Ja de nit, les Dames, la Reina i les Clavariesses brillen com mai; unes de blanc altres de rigorós negre. Durant dos anys, les clavariesses s’encarreguen de tenir cura de la imatge; també vetllen pel seu culte i realitzen tasques de neteja en l’ermita i el seu entorn.

 

La imatge, talla del segle XIX i al seu costat dos àngels de factura actual és conegut popularment com “El Morenet”, apel·latiu donat pel to torrat de la seua imatge. El color es deu a que durant les guerres napoleòniques, els soldats ocupants la llançaren al foc, però no aconseguiren cremar-la. La imatge ha superat més intents de destrossa: en la persecució religiosa de la Guerra Civil, uns joves la tragueren de la capella i l’amagaren en un nínxol de l’antic cementeri situat darrere de l’ermita i després passà a una casa del carrer Sant Roc.

Mentre uns arriben a l’ermita, altres continuen el seu periple; els festers amb el seu president Antonio Belda i la corporació municipal on es compta amb la presència de Joan Ignasi Pla, ex secretari general del PSPV, natural del poble. Ara sí la imatge aterra en les immediacions de l’ermita i ho fa entre vitols.

Altre moment emotiu és aquest, quan el Crist, en aquest lloc on es divisa tota la vall, es gira perquè veja a sa mare, la Mare de Déu del Remei, que es venera en la localitat d’Albaida. Amb l’entrada a l’ermita finalitza tan cerimoniós acte.

I sí, novament la pirotècnia Nadal Martí va superar les expectatives i va oferir un gran Castell en honor al patró que posaria el fermall d’or a les festes d’Atzeneta amb una molt emocionada reina. 


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.