NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Cordoveses i Al-Azraq ofereixen unes grans capitanies en el 50 aniversari de la festa

Enguany es celebra el 50 aniversari de la celebració dels moros i cristians en Albaida

En l’any del 50 aniversari de les festes de Moros i Cristians, Albaida ha viscut una entrada sense parangó on han brillat les Cordoveses i Al-Azraq, les filades que enguany han ostentat la capitania. Els carrers d’Albaida foren primer preses per les tropes de la creu el grup de percussió metall i dolçaina Raval Jussà encetant la desfilada.

Els primers en aparèixer foren els Maseros, fundats en 1987, la jove cap batidor Tania Tormo dóna la benvinguda a dues esquadres vestits de camperols i amb forques en les mans. Segueixen els batallers, els hereus d’Alfons el Bataller, Rei d’Aragó. Porten casaca blava i detalls en marró amb l’escut brodat al pit. Els muntanyesos, amb destral, celebren el tercer any a les festes del poble. Els pirates, fundats en 1969 tenen en la calavera el seu distintiu. Venen molt feroces, plens d’ossos i pells; les xiques van molt guapes, com autèntiques corsàries. Els templaris tenen quinze anys d’història en ací desfila l’alcalde d’Albaida, Josep Antoni Albert. Els escuts els protegeixen de la barbàrie morisca. Els mosqueters compten amb dues esquadres, la denominada Amics per la festa i l’oficial.

Finalment fan entrada les capitanes cristianes d’aquest 2017, les Cordoveses amb cavalls i dromedari portant el banderí. Un primer ballet representa els Arcs de la Mesquita de Còrdova. Una haima porta els sabors àrab i un tapís representa la rendició del Moro. La carrossa amb el futur de la filà encapçala la primera de les esquadres, Les Mares. Altra coreografia a càrrec del grup de Ball Loles d’Albaida precedeix a l’esquadra Aire flamenco. D’ací passem al ballet d’ambaixadores i a dones repartint herbes aromàtiques. La carrossa amb les ambaixadores i els carros amb licors ens presenten a altres esquadres, la Rebujito i la Olé. El bloc de la Capitana l’inauguren les amigues; un espectacle de cavalls, una calessa amb els familiars de la protagonista i altre ball al carrer. L’esquadra Una de K Mare abrigalla a una emocionada capitana, Lourdes Porta i la seua favorita, Natalia Honrubia que saluden a tot el poble damunt d’una gran carrossa amb dos cavalls trotant. El públic que abarrota els carrers i la s’alça en peu per rebre amb aplaudiments i focs d’artifici a les representants d’aquesta festa cinquantenària.

El bàndol moro està primer representant pels Kalifes amb diferents esquadres Marraquets i l’acompanyament de la banda local El Gamell. Seguidament es presenten els Tuareg, poble guerrer i ramader d’origen bereber de la part central del Sàhara i amb tradició nòmada. Els berberiscos, fundats en 1970 compten amb  esquadra oficial. Els Moros Nous van camí del 50 aniversari ja que es va crear en 1968. Ells inclouen la fantasia en la vestimenta, plena d’abaloris i cares pintades molt treballades. Passem als Cabiles amb esquadres oficials masculines d’homes bruns per l’intens sol del desert i altra femenina. Els Sirocos, nascuts en 1967 compta amb esquadra de negres amb el cap Javi Boronat i l’oficial conduïda per Mª Carmen Martínez.

I per fi fa entrada la filà Al-Azraq, que com aquesta festa albaidina, compleix 50 anys el que els ha valgut ser els capitans del bàndol de la mitja lluna. Una gran Baketà fa vibrar i ballar al públic mentre que un estendard gegant recorda als capitans anteriors. Homenatge que continua amb l’esquadra Recordem formada per fills i nets dels fundadors. La carrossa de criatures dóna pas a dues esquadres de dones guerreres que es semblen als llangardaixos; altra, denominada La Manada compta amb un bell exemplar de dromedari blanc amb el cap Ángel Múrcia. Des del puntarró fa entrada l’esquadra i cartabó amb grans màscares. El Mercat i festa es converteix en un gran espectacle de foc i dansa oriental. L’esquadra oficial Golden compta amb la figura de l’Ambaixador, Ausiàs Bodí i Catalá. Passa ara l’harem del capità amb el ballet òpera i Raval Jussà i dos valerosos cavallers a lloms de camell escorten al seu capità; Joan Bodí que conquesta el poble d’Albaida damunt de la seua fortalesa. 


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.