NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Tribut als morts del bombardeig de 1939

Els projectils segaren la vida de molts soldats i també de població civil

El 12 de febrer de 1939, fa exactament 79 anys l’aviació feixista italiana sota les ordres de Franco va llançar vint bombes de 250 quilos al pas d’un tren carregat de soldats en retirada a l’estació de Xàtiva. Els projectils segaren la vida de molts soldats i també de població civil, homes, dones i xiquets. En total prop de 150 morts i més de 300 ferits. Ahir Xàtiva va rendir novament tribut a les víctimes del bombardeig en un acte ple de música, poesia i parlaments com el pronunciat per l’activista Vicenta Verdugo, doctora en Història Contemporània per la Universitat de València que ha participat en projectes d’investigació com “Víctimas de la guerra civil y de la represión franquista: género, imágenes y experiencias”.

Per a Vicenta la memòria és el record del passat des del present per a evitar l’oblit i en l’actualitat s’està vivint una lluita de memòries.

Aquesta conjuntura de la recuperació de la memòria dels vençuts va comportar l’aparició del moment per la recuperació de la memòria històrica així com l’aprovació del 2007 de dita llei.

Al seu discurs, l’alcalde va instar per actuar ara en la reposició de l’honor, recordant i reconeixent a les víctimes del franquisme com les que van perdre la vida en Xàtiva.

En l’acte, la música d’ambient i de continuïtat va corre a càrrec de la Colla la Socarrà. Borja Penalba i Francesc Anyó donaren pas als parlaments amb poemes d’Estellés.

Enguany l’organització va ser compartida entre la regidoria de Memòria Històrica i el Consell de la Joventut, impulsor de la commemoració des de principis del segle XXI i del alçament de l’escultura “Aixopluc”, obra de Miquel Mollá.

Després dels discursos, es va realitzar la tradicional ofrena floral i el llançament de coloms. Tancaria l’acte la Muixeranga la Socarrà.     


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.