NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Els Creuats i l´Alebre ofereixen unes grans capitanies en l´entrada

Moros i cristians es donen cita cada anys als carrers del poble

La Diana de Gala obria el diumenge 8 d’abril els actes de la festa morocristiana d’Agullent però sens dubte l’entrà dels exèrcits per la vesprada fou com sempre, el més vistós per als visitants, gràcies sobretot a l’espectacle mostrat per ambdues capitanies: la filà Creuats pel bàndol de creu i en la mitja lluna, l’Alegre, la filà més antiga de la localitat.

La colla “Raval Jussa” d’Albaida obri l’entrada cristiana amb els Creuats com protagonistes que l’any passat celebraven el seu 50 aniversari. Ací tenim els escuts d’armes de les famílies que els dirigeixen, Garcia i Cuerda, capità i banderera. Un batalló de guerrers compost per xiquets de la filà i un grup de creuats de Genovès avancen a pas ferm. El ballet alluitom, dirigit per Marta Guerola ens avisa que la lluita s’apropa amb un únic propòsit: recuperar la terra santa. Fa seguidament  aparició, la família dels màxims representants. Les esquadres ben formades comencen a aparèixer: la primera és l’anomenada el Plumero encapçalada per Tono Lloret. Acompanya la Unió Musical Santa Cecília de Barxeta. Un carro amb despeses d’aliments els ajudarà a que les tropes recobren les forces. Entra en acció l’esquadra La Llàgrima encapçalada per Vicent Revert i l’esquadra La Safeta amb el seu cap Francisco Conejero.

Tota ajuda és benvinguda; motiu pel qual s’uneixen més guerrers i guerreres com l’esquadra Les Amigues amb Pura Martí al front i la de Família encapçalada per Juani Espí. Però no tot és acer i fusta, per a impressionar a l’enemic i als espectadors es té al Ballet Master. L’esquadra del Capità, dirigida per José David Casanova, està composta pels fidels que executen directament les seues ordres. I ara sí apareixen damunt d’una majestuosa carrossa Sonia Cuerda, encarregada de dura la bandera de la creu fins al més alt del castell, acompanyada pels seus fills i el capità Vicente Juan García. Els més menuts no han de ser aliens i ben resguardats participen de la joia del moment.

 

Acabada la capitania és moment de gaudir de la resta de l’exèrcit cristià. Tenim a les Conqueridores, filà fundada l’any 1986 i que recorden amb el seu nom al rei Jaume I, conqueridor i creador del Regne de València en 1238. La filà Almogatens data de l’any 2000 i homenatgen als valents guerrers del segle XIII, aquells ferotges de l’exèrcit Almogàver que amb el crit de Desperta Ferro alçaven les pesades espases per conquerir la Mediterrània als musulmans. Finalitzen els Berenguers, filà fundada en 1957 que al 1967 pren el seu nom del baró de Ribagorçà, Berenguer d’Entença, un dels capitans aragonesos que participen en la invasió de la comarca. La desfilada ja ha presentat a totes les tropes cristianes baix l’atenta mirada de veïns, visitants i convidats.

És hora de gaudir de la capitania Mora d’aquest 2018 amb la filà Alegre encapçalada per la colla Raval Jussà d’Albaida. Aquesta és la més antiga de totes les participants, fundada en 1941, només dos anys després de la cloenda de la Guerra Civil. El boato l’obri una carrossa plena de futur. Les burretes simbolitzen als seus avantpassats. Les tropes comencen a envair els carrers. Estan formades per l’esquadra L’Embiskà amb els caps Jaume Cerdà i Josep Soriano i l’esquadra “Shadis” capitanejades per Laia Bru i Carlos Mullor. Compten amb la Beniatjarense com banda oficial. Un gran ballet amenitza la desfilada sota la supervisió i direcció de Bea Albert. A continuació un cavall realitza tota classe de moviments de doma gràcies a Damian Vicente. Obrint el pas del capità tenim a la seua esquadra fent d’escolta i amb Ivan Martínez com a cap. I ara sí apareix la carrossa del capità, el gran protagonista, Jordi Tortosa junt als altres dos càrrecs moros, Justo Herrero com a Banderer i Eduard Pascual com Ambaixador. Tots ells acompanyats pel Grup Musical d’Albaida. A la rereguarda del grup, l’esquadra de negres fidels al capità. Altra doma a peu de terra engrandeix la capitania. Tot seguit altra esquadra de negres, simulant a les tribus africanes. Tanca l’esquadra amb vestit oficial portada per Amanda Fuentes marxant a l’uníson amb la banda Beniatjarense.

 

La Filà Alegre lluitarà per les terres d’Agullent al costat dels Ben-Atzar que nasqueren al 2006. El seu nom és autòcton i s’identifica amb les arrels del poble com bé s’anomena al text de les ambaixades. Segueix la filà Aben-Baçols, de 1976 que en un principi comptava amb 21 components, la majoria vinguts de la desapareguda filà Mariners. Pren el seu nom del braç dret i capità d’Al-Azraq “el Blau”. Per ordre desfilen l’esquadra de joves; la de negres; els blaus i els veterans. L’exèrcit es completa amb els Ben-Hulem, de l’any 1958. La seua denominació es pren del personatge que apareix a les ambaixades: “a mi ,a quien los míos llaman, el sol de la Cimitarra; Ben Hulem el Xerif, General de Ilustre fama”. Així finalitza una gloriosa entrada que es suma a un ampli ventall d’actes que es desenvolupen durant els quatre dies festius.

Agullent, un poble que viu amb intensitat les festes de Moros i Cristians en honor a Sant Vicent Ferrer, el seu patró, declarades en 2012 d’interès turístic local.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.