NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Activitats de Memòria Democràtica

Un documental i una visita guiada són només part de les activitats programades per a enguany

Ahir l’Aula Magna del Campus d’Ontinyent va acollir la presentació del documental “Espais de pau en temps de guerra” promogut per la Diputació de València. El treball, en el qual ha col·laborat l’investigador ontinyentí Joan Torró, es basa en el llibre “República, Guerra Civil i Educació”, de Vicent Torregrosa, on es repassa la vida en els colònies escolars creades al voltant de Xàtiva, com les que va haver en Bellús, o el col·legi de cecs traslladat a Ontinyent des de Madrid. Aquesta és la tercera i última activitat que la capital de la Vall ha celebrat aquesta setmana sota l’organització de l’Ajuntament a través de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica creada en 2015 com eina de divulgació d’aquests esdeveniments històrics.

L’assumpte o problema al que es refereix el documental no era menor: s’interessava en com protegir a la infància en temps de guerra i com assegurar la continuïtat de la seua formació bàsica. El treball, dirigit per Jaume Bayarri i produït per Paella Productions ha comptat amb la implicació d’historiadors com Alejandro Mayordomo, Juan Manuel Fernández, Mª del Mar del Pozo o Germán Ramírez.

El documental, que ha comptat amb una aportació de 20.000 euros de la Diputació, és una pedra més en el camí que recorre la corporació en busca de contribuir a la recuperació de la memòria històrica. Un camí on la institució ha ajudat a ajuntaments i associacions a exhumar foses comuns; en la promoció de programes didàctics o en contribució a la itinerància d’exposicions com “No hi haurà pau després de la guerra” que despús-ahir es presentava a Ontinyent.

L’altra de les activitats tenia lloc el dimecres amb dues sessions, a les nou i mitja i onze i mitja de la ruta turística “Els espais de la memòria democràtica d’Ontinyent”, inclosa també al programació de “Majors Actius” que faria un recorregut històric per tal de conèixer com es va viure la Guerra Civil a la ciutat. Sols al refugi de Tortosa i Delgado ja es comptabilitzen més de 300 visitants al primer trimestre de l’any, la major part d’altres municipis, el que demostra que la història pot ser emprada també com a element d’atracció.

Ontinyent ha recuperat els seus dos refugis antiaeris: el del Regall i el de Tortosa i Delgado. Aquest últim fou construït en 1938 i compta amb una superfície aproximada de 85 m2. Es calcula que podria haver allotjat al voltant de 300 persones. La ciutat compta, a més, amb un Aula-Museu, inaugurada en 2012, dedicada a la segona República en l’edifici Lluís Vives.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.