NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

La Festa del Xop s´enceta amb la plantà

És una festa de benvinguda a la primavera en la que participa tot el poble

Cada any el mateix dia, el segon dissabte de maig, el Palomar repeteix un ritual des de temps immemorials que es desenvolupa amb el bategar de tot el poble. Parlem de la Festa del Xop que té com acte central la seua plantà, retransmès per segon any consecutiu en directe per aquesta casa, la TV Comarcal. Aquest 12 de maig fou el dia gran on pel matí, el ball de pastorets anuncia que la festa comença. A tots ells els dirigeix el pastor major que, abillat com antigament, guia als xiquets en el seu ball amb un xiulet, marcant la disciplina del grup i l’inici i final dels passos que tenen el ritme monòton i repetitiu del tambor, dels panderos i les postisses i que està considerat pels experts en musicologia com un ritme molt arcaic.

Al migdia és l’hora del dinar de germanor a base de picadeta i plat de paella i només acaba els festers, amics i col·laboradors de la festa encaren el camí fins la veïna Albaida on es troba el xop protagonista dels festejos. L’arbre es tala manualment mitjançant la destral i ferramentes que han anat passat de generació en generació seguint un ordre i sent sempre Óscar Barber el primer en obrir bretxa. Altres el succeeixen en clavar l’acer al tronc fins que arriba el torn de festers i festeres. Per fi es tomba; es neteja de branques; es nuga amb les cordes i eix de la xopà fins que arriba a la plaça on fa entrada a les sis de la vesprada a muscles i amb més d’una demostració de força per part de tots els portadors que l’alcen mentre el públic aplaudeix la gesta.

D’entre totes les festes locals, aquesta és la més peculiar i la que s’ha convertit en símbol i orgull de tot el poble. La seua promoció ha centrat els esforços de l’Ajuntament als últims anys amb la declaració de festa d’interès turístic local, amb la compra d’un local per als festers i com no, amb la difusió d’aquest acte a través dels mitjans de comunicació, sobretot aquesta casa.

El tronc es pela, llevant-li la corfa poc a poc menys un tros de la base i les branques de la copa que després s’engalanen. Les cordes es van col·locant en disposició radial i es tensen des dels balcons i terrasses. Amb l’ajuda de tres cavallets de fusta el xop s’alça i mou uns pocs centímetres en cada estirada. Aquest moment d’aixecar el cop és el més espectacular i d’ell gaudeix molts convidats per part de la corporació que saben ben bé què destacar d’aquesta festa.

Els cavallets s’aproximen a la base. Les estirades es coordinen amb els de dalt. Al complir la seua funció un puntal de fusta ja es lleva. L’esforç és total en les últimes espentades i un dels festers es penja inclús al tronc. Ell forma part de la colla de 18 joves que enguany s’han encarregat d’organitzar i sufragar la festa.

Per a una bona plantà, enguany es segueix les directrius d’Alfredo Morán que rep el testimoni de son pare. Així amb cada crit d’ “arriba” insufla ànims a tots els participants fins que finalment el xop queda ben alçat i perpendicular. Només queda apuntalar-lo en el forat especial que es troba en la plaça i que compta amb una grandària diferent a la resta de clavegueram.

Per finalitzar, els festers paren les taules al carrer per convidar a tot el poble a la tradicional cacauà.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.