NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Gran entrada de Moros i Cristians

Els Pirates pel bàndol cristià i Zairenyes pel bàndol moro oferiren unes espectaculars capitanies

Milers de persones envaïren el passat cap de setmana els carrers de Benissa en els die grans de Moros i Cristians; una festa on les 11 filaes i les nombroses bandes de música oferiren un gran espectacle en aquesta festivitat en honor a Sant Pere. La del dissabte fou una de les entrades més multitudinàries que es recorden als últims anys amb el centre urbà ple de turistes i visitants, residents i familiars dels participants que ja sumen més de 500 festers. Un acte imponent gràcies a la fantasia desplegada per la capitania cristiana dels Pirates i la capitania mora de Les Zairenyes.

La carrossa del banderer cristià, Jorge Rodríguez, va obrir la desfilada del bàndol de la creu que compta entre les seues tropes amb la Filà Templaris amb Ramón Miguel Ivars com cap d’esquadra; a la Filà Corsàries capitanejada per Sandra Caravaca; amb les Conqueridores abillades amb grans tocats de plomes negres i amb Imma Font com cap i la Filà Llauradors dirigida per Toni Serra.

La capitania dels Pirates s’enceta amb la carrossa del banderí acompanyada per Toni Ivars i amb el grup de percussió Raval Jussà d’Albaida. Altra carrossa ens presenta al futur de la Filà amb la marxa creu daurada interpretada per Xirimitab’s de Xàbia. Es presenta ara l’esquadra especial on Salvador Ronda “mosquit” guia els passos dels seus membres. Flanquejat per la seua guàrdia apareix la carrossa de l’ambaixador cristià, José Luis Vives i ho fa en companyia de la seua filla Carla Vives i de Inés i Laura Devesa. Les pedres precioses i els esquelets no deuen faltar en aquests llops de mar. Tenim més esquadres especials que pareixen rèptils com aquesta dirigida per José Andrés Cabrera.

A continuació un emotiu ballet òpera recrea una història real del poble de Benissa, de com Mossen Bernat Ivars va morir a mans de les hordes del pirata Dragut després de desembarcar en la costa i de com el poble, després de l’avís i en defensa del religiós, va poder repel·lir l’atac i el saqueig dels corsaris que finalment foren expulsats.

Finalitzat l’espectacle és moment de donar la benvinguda a la carrossa dels fills del capità, Pedro José i David Cabrera de la Calle; a l’esquadra especial dels amics del capità i el seu cap Juan Miguel Ortolà i a la seua guàrdia. Tots ells defenen al gran protagonista, al Capità Cristià del 2018, Pedro Cabrera al que li acompanya la seua dona Maite de la Calle i els seus nebots. Però no pensen que ací acaba l’espectacle, encara falta gaudir d’un cavall batedor i de més tropes de la creu.

I encara ens queda meravellar-nos amb el preparat pel bàndol moro que comença la seua desfilada amb la carrossa del banderer, Josep Capó. El seu exèrcit el formen la Filà Califes on guia Ángel Santacreu; la Filà Sharquies, de blau marí i daurat, capitanejada per Sandra Fullana; les Beduïnes, que significa en àrab, habitant del desert i que comptem amb Berna Cuesta com cap; la filà Taifes Esclaus amb els colors de la terra i dirigida per Víctor Oller i per últim els Berebers, conjunt d’ètnies autòctones del nord d’Àfrica, comandada per Kiko Cuello.

Arranca ara la capitania de la mitja lluna amb les Zairenyes que també va enlluernar als presents. S’enceta amb el banderí damunt de la carrossa infantil; un gran palau morú ideal per a prendre el té i les pastes típiques. L’esquadra de la filà ja està preparada per a la batalla i sobretot la seua cap, Mar Baydal. Ja es saben que els cavalls àrabs són els més preuats i ací assistim a una doma d’alta escola a càrrec d’Antoni Fernández.

La fantasia en la vestimenta està molt present en aquesta esquadra negra conduïda per Raquel Palací. El grup Catalunya Dakka Merrakchia Barcelona ens dóna més lliçons de cultura mora. Ja veiem desfilar a la guàrdia de l’ambaixadora que apareix en un gran palauet, ple de detalls, arcs i aigua. Les Zairenyes van incorporar inclús una esquadra especial amb camells, quina originalitat. I ara sí precedida per la seua guàrdia arriba la capitana per la que tot el seu exèrcit és capaç de morir. Ella és Marta Santacreu.

En definitiva una gran entrada que va sorprendre a propis i estranys i a la que el gran ambient anterior i posterior en les filaes va acabar d’arrodonir.

Així és, les capitanies han treballat de valent per oferir les últimes festes dels últims anys que no finalitzaven amb aquesta entrada.

Són ja 43 anys de festes de Moros i Cristians de Benissa i veient aquest acte comprenem que en breu siga considerada d’Interès Turístic Provincial.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.