NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

La comparsa Raïm i Figues ofereix una espectacular capitania basada en la història dels dragons en l'entrada morocristiana de Barxeta

200 festers dividits en vuit comparses formen aquesta festa nascuda al poble fa més de 30 anys

Barxeta es troba immersa en les seues festes patronals que barregen tot tipus d’actes, un dels més lúdics i el més fantasiós és sens dubte l’entrada de moros i cristians que tenia lloc el dissabte 21 de juliol ben entrada la nit. Enguany la comparsa “Raïm i Figues” va ostentar la capitania oferint un espectacular boato amb els dragons com protagonistes. 200 festers dividits en vuit comparses formen aquesta festa nascuda al poble fa més de 30 anys.

L’exèrcit de la mitja lluna seria el primer en desfilar pels carrers de Barxeta amb els Beduïns, mot àrab que significa “habitant del desert”. Al segle setè, amb les conquistes àrabs es van expandir pel nord d’Àfrica. Trobem diferents esquadres, una d’elles amb grans tocats d’ossos, a l’igual que les llances.

Segueixen els Sarraïns, tribu de tribu de la part occidental d’Aràbia o del Sinaí, veïns dels nabateus. Ací trobem a dones ben maquillades amb grans turbants i falda de plomes i altra esquadra amb màscares d’esquelets.

Ací estan els Moros Barxetans, els veterans, que es senten ben orgullosos de formar part de la comparsa més antiga del poble. Ells van introduir la festa al poble en 1987 i resistiren a soles durant deu anys. Van de negre i platejat. Continuen les Taifes, comparsa de joves dones enguany amb una vestimenta verda emulant a grans rèptils amb tocats de plomes i estampats felins. És el torn ara de les tropes de la creu encetades pels Pirates amb presència de membres infantils i diferents esquadres, de dones i homes i sempre amb la calavera com símbol identitari, aquesta d’ull blau.

Desfilen ara els Cavallers Templaris, la comparsa més jove, fundada fa només dos anys. Ells rememoren a una de les ordres militars cristianes més poderoses de l’Edat Mitjana. L’espasa és la seua arma.Segueixen els Conqueridors, lluitadors sempre al costat del seu rei, Jaume I. Ells donarien pas a la capitania d’enguany ostentada per la comparsa Raïm i Figues.

El ball de Barxeta arrancaria acompanyat amb batucada arrancaria l’espectacle ofert pels capitans del 2018 que encara que són pocs de segur que tenen molts anys per davant veient aquesta carrossa plena de xiquets.Uns cavalls batidors van delectar al públic amb la seua elegància i altra carrossa plena de destrals va presentar als cavallers de la comparsa. Seguidament es va introduir altre ball, aquest ofert pel ballet Òpera d’Ontinyent que va introduir el leit motiv del seu boato, la història dels dragons i com aquests ataquen a la població encara que finalment serien derrotats.

Altres éssers mitològics donarien la benvinguda a la capitana Cristina Ballester damunt d’una ostentosa carrossa on també apareix un gran dragó alat i escopint foc. Les seues tropes oficials tancarien aquesta desfilada tan espectacular.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.