NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Guadasséquies incorpora per primera vegada l'entrada de Moros i Cristians dins de les seues festes

Amb les comparses Contrabandistes i Sakkärs.

Les festes de Moros i Cristians han nascut al poble de Guadasséquies i ho han fet dins de les celebracions patronals. Dues comparses són les fundadores, els Contrabandistes pel bàndol de la creu i els Sakkärs al cas del bàndol de la mitja lluna i entre ambdues ja sumen més de 20 festers. El moment del seu lluïment fou en l’acte de l’entrada que tenia lloc el dijous 9 d’agost per la vesprada i que va arrossegar a molt de públic que asseguts en cadires o de peu contemplaren expectants aquest bateig del programa festiu.

La desfilada l’encetarien els xiquets repartint llepolies al públic i una mostra de folklore valencià amb les danses com protagonistes al so de la música de la colla de xirimiters i tabaleters La Pedrera d’Albaida.

L’estendard de la primera comparsa, un trabuc i una navalla creuades amb una rosa roja, pertanyent als cristians Contrabandistes feia aparició a cavall. Altre exemplar de cavall batidor es va exhibir al llarg del recorregut i ballaria  inclús amb la cap d’esquadra. L’esquadra elegia per a les seues vestimentes el blanc i el negre, elles amb volants a les bruses i faldes de lunars. El roig posaria el color als complements, faixí, ventalls i mocadors.

Ací tenim als Sakkars, de negre i plata, artífexs del naixement d’aquesta festa que es remunta a l’estiu passat quan a un grup de joves se’ls va ocorre la idea de fer honor al dia de la borratxera. El seu nom s’enllaça amb el del poble, Guadasséquies, d’ascendència àrab, Wad-as-Säkkar, que significa “l’alqueria del riu ebri”, és a dir, del riu emborratxat per la quantitat de vinya que hi havia. D’aquest molt s’extrau el de Sakkar que es tradueix com “bevedor de vi, borratxo”. Aquesta comparsa incorporaria una dansa oriental i la desfilada de membres menuts.

Després del fragor de la batalla, la jornada conclouria amb un sopar de germanor per a tots els veïns a la plaça del poble.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.