NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Gran fervor en la festa en honor al patró d'Atzeneta d'Albaida

El Crist de la Fe també conegut com El Morenet.

Atzeneta d’Albaida ha celebrat amb gran fervor la festa en honor del seu venerat i volgut Crist de la Fe. Una devoció que compta ja amb més de tres-cents anys d’història, molt arrelada entre el seus veïns com tal i com ho demostren el dia de la festivitat. Un dia intens, aquest del dissabte 22 de setembre on després de la missa en l’ermita i la baixà té lloc altra litúrgia,  amb l’acompanyament del cor, aquesta en una l’església abarrotada de fidels i enguany concelebrada per vuit retors. Són tants els veïns que acudeixen que inclús alguns es queden sense seient. A les primeres fils trobem a tots els protagonistes de la festa: dames i regina de blanc amb teula i mantellina menys la màxima representant, Paula Nácher que du corona; festers;  les clavariesses, de negre i els membres de la corporació amb el seu alcalde, Pepe Descals i al seu costat Joan Ignasi Pla, ex-secretari general del PSPV, fill del poble.

Finalitzada la santa missa, els carrers s’omplin de música i d’alegria amb la tradicional “plega”.  Les festeres es lleven les teules i mantellines, també les clavariesses, que es posen mantó de manila. Acompanyades per la banda de música i autoritats, realitzen un passa carrer en el qual van col·locant a veïns i forasters les “creuetes”, menudes creus adornades amb un llaç, elaborades per les pròpies clavariesses, familiars i amics. Enguany es repartiren 2.400. Les clavariesses tenen l’obligació durant dos anys, no només de tenir cura per la imatge del Crist de la Fe, sinó també per vetllar pel seu culte i realitzar tasques de neteja de l’ermita i els seus voltants.

El passa carrer finalitzaria al moment de gaudir de la gran mascletà disparada per la pirotècnia Aitana de la veïna Bèlgida

De la pólvora passem de nou a l’emoció i fervor pel patró amb la processó de la vesprada on es va comptar amb la participació de més de 2.000 persones, vinguts de tota la comarca que acompanyaren al Crist de la Fe a la seua ermita en aquesta pujà i duplicant així la població d’Atzeneta d’Albaida.  La dolçaina i el so del tabal precediren a la creu parroquial i als nombrosos fidels. Aquest és el magnífic Guió, pintant per Segrelles que desfila davant dels xiquets de comunió i que enguany han canviat de portadors.

Les festeres tenen l’honor de marxar davant el Sant; (darrere, la comunitat eclesiàstica; les clavariesses; els festers i tanquen els membres de la corporació. La imatge, conegut popularment com “El Morenet” pel seu to torrat llueix amb magnificència. Aquest color es deu al fet que durant les guerres napoleòniques els soldats ocupants la van llançar al foc, encara que no aconseguiren cremar-la. Durant la persecució  religiosa de la Guerra Civil, uns joves la tragueren de la seua capella i l’amagaren en un nínxol de l’antic cementeri situat darrere l’ermita, passant després a una casa del carrer San Roc. I és per aquests carrers estrets on el pas de la imatge és impressionant on les ales dels dos àngels quasi toquen les parets.

La gent també s’amuntega al carrer per vore passar al patró que ja arriba a les immediacions de l’ermita.  Ja en la replaça i mentre es gaudeix de la pirotècnia, els portadors fan girar la imatge perquè mire a tots els paratges de la Vall però especialment cap a Albaida. Els veïns d’aquesta ciutat fan el mateix gest cap a Atzeneta quan treuen en processó a la seua patrona, la Verge del Remei. ambé es viuen moments emotius quan entra a l’ermita on es cantaran els gojos.

Des d’aquest paratge i com colofó a l’acte tindrà lloc l’últim castell de focs a càrrec, novament, de la pirotècnia Aitana, moment de valorar les festes que han tingut algun contratemps a causa de la pluja però que finalment han estat tot un èxit gràcies al treball i implicació de la Comissió.

Uns agraïments que també s’estenen a tot el poble. I així amb el cel d’Atzeneta il·luminat acomiadem les festes patronals en honor al Santíssim Crist de la Fe.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.