NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Bocairent ofereix una espectacular entrada de Moros i Cristians

Amb la participació de més de 2.000 persones.

Els primers Moros i Cristians del 2019 es celebren a Bocairent i del seu ampli programa, l’entrada fou l’acte més participatiu al congregar a més de dos milers de festers en una nova demostració de vistositat i majestuositat associada a aquesta festa. De destacar és també la gran presència de públic  que desafiaren al fred i al vent regnant amb mantes i ben abrigats i bevent mistela repartida pels membres de les filades.

La bandera de l’associació de festes acompanyada per una escorta de la Filà Marrocs encetaren aquesta grandiosa desfilada. Del bàndol cristià els primers en aparèixer foren els 224 components de la Filà Espanyoletos, fundada l’any 1903, la més jove de les nou actuals. Enguany Alicia Beneyto és la seua capitana.

Els Granaders es remunten a l’antiga Soldadesca i més recentment a la Companyia de Granaders del batalló de voluntaris Reialistes creat en 1823. Des de l’any 1874, la Filà té l’honor de ser la portadora de la imatge del patró en la processó. Actualment compten amb 166 membres i Sofía Micó és la seua capitana.

Els Contrabandistes com tal es remunten a abans de 1864 encara que segons escrits recollits de cròniques locals existeixen indicis de que foren la continuació d’altres grups d’inspiració militar. Altres documents testifiquen que les reminiscències de la Filà venen donades per l’antiga comparsa de somatens. Els Contrabandistes es feren creditors de figurar en les festes amb ocasió de la Guerra de la Independència ja que en aquells dies per lluitar contra els francesos sorgiren per tots llocs, les partides o quadrilles de bandolers.El capità David Cuerda desfila com cap de la seua esquadra especial.

La Filà Terç dels Suavos nasqueren a Bocairent l’any 1867 i són 380 festers. Els seus pioners van posar aquest nom probablement per les notícies que arribaven de Roma d’un cos francobelga que havia aconseguit molt fama cap a l’any 1860 per la seua valentia i coratge en la batalla de Castelfidardo. El papa Pius IX volgué que aquest cos de soldats recordara els suavos d’Àfrica, molt admirats a Itàlia i decidí anomenar-los zuavi potifici. En la segona guerra carlina, cap a 1873 hi hagué al bàndol carlí un batalló també designat zuavos amb una vestimenta que recorda molt a l’actual, bombatxo gris, polaines negres, jaqueta suava i bona blanca amb borla. El capità Jaume Molina va a cavall.

101 membres composen la filà d’Estudiants, de l’any 1863. Segons en Enrique Beneyto, aquest tipus de filades han de tenir la seua arrel als Batallons d’Estudiants que durant la guerra de la Independències lluitaren contra les tropes de Napoleó.

L’exèrcit de la mitja lluna arriba amb els seus primers soldats, els Moros Vells, una de les més antigues, de 1852. Segons l’historiador i cronista, Francisco Vañó, la filà s’inspira en el fet ocorregut en 1611 quan va rebre el bateig de moriscos expulsats el 1609 i que foren recollits per famílies bocairentines. Aquests foren nomenats Moros Vells o Cristians Nous; motiu pel qual la comparsa siga la protagonista al “Depojo” o conversió del moro davant la imatge del Sant Crist del Calvari. (1´17´36; 1´18´23) En la carrossa del capità Francisco Blázquez també trobem a la seua favorita, Sandra Blázquez i a l’ambaixadora Esther Blázquez.

Amb 348 components desfila la Filà de Marrocs. Alguns dels pioners de la seua fundació van estar en les celebracions de Villena i tornaren entusiasmats; inclús copiaren el vestit de la Comparsa Marrocs d’aquesta localitat encara que amb el pas dels anys ha patit modificacions. En aquest 2019 estan capitanejats (1´28´35) per José Antonio Cantó que ix acompanyat per Maria Cerdá i Teresa Cantó.

Els Moros Marins són els penúltims en arribar. Encara que existeix alguna dada de que en 1863 ja havia moros marins és en 1869 quan es tenen notícies del primer capità en Joan Baptista Pastor i dels primers fundadors. Els seus orígens es remunten als esdeveniments de Torreblanca de 1397 i de la seua escenificació al voltant del segle XVII; també s’enllaça la seua història amb la fantasia popular de les invasions del nostre litoral per les esquadres turques, mores i pirates. (1´39´39) Desfilant trobem al seu capità, Paco Belda

 L’espectacular entrada finalitza amb els Mosqueters, anteriors a 1869. El seu origen és immemorial perquè els historiadors del s. XVII i arrel de l’antiga Festa de la Soldadesca ja indiquen que hi ha tres companyies formades per Arcabussers, Piquers i Mosqueters. Precisament aquesta filà no dispara amb arcabús com les altres sinó amb mosquet, d’ací el seu nom. Originàriament pertanyien al bàndol cristià.

Una entrada grandiosa on els blocs de reminiscència soldadesca; les diferents esquadres especials, abillades de forma fantasiosa, les  carrosses amb el futur de la festa, els ballets i els boatos s’han anat succeint pel centre històric de Bocairent donant un protagonisme clar a la capitania de cada filà.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.