NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Montaverner celebra les festes més antigues del poble, les de Sant Blai

Una setmana després del previst.

Sant Blai per fi ha pogut ser processonat pels carrers de Montaverner després d’haver-se ajornat la seua festa de la primera Pasqua per l’episodi de pluges a la segona. El dissabte 27 d’abril fou moment de gaudir dels actes grans: processó, ball de la bandera i castell de focs per honrar a Sant Blai que el 1678 va obrar un miracle al poble, curant a tots els malalts de diftèria.

La festa sempre ha estat organitzada per quatre joves, dos festers, capità i alferes i dos acompanyants, que segons explica la traïció deuen ser solters. En la vespra Sant Blai es du a casa del fester major i l’alferes du la bandera del poble la qual ballarà.

La processó en glòria a Sant Blai, per l’itinerari de costum faria partícip a tot el poble. Els fidels amb els seus ciris acompanyarien a la imatge tan volguda i venerada, portada a coll per vuit portadors, que no deixaria cap racó de Montaverner per visitar.

Natural d’Armènia, Sant Blai fou bisbe de Sebaste. Allí va patir la persecució encapçalada per Licinio l’any 316. Detingut fou condemnat a morir màrtir i en el seu camí es va trobar amb un xiquet al qui una espina en la gola amenaçava amb matar-lo. El sant li va curar; episodi que fou el motiu pel que se l’invoca com intercessor contra els mals de gola. El seu culte, difós en Europa Oriental passaria a Europa Occidental, dedicant-li innumerables esglésies, confraries i pobles que el tenen per patró. Entre ells, Montaverner qui li dedicà la capella del creuer, part de l’epístola i li atorgà el títol de copatró, junt amb el Crist de la Paciència i la Verge de Loreto

La imatge del Sant es col·loca ara enmig la plaça per ser testimoni d’excepció del Ball de la Bandera, acte sempre multitudinari.

El ball té dues parts diferenciades; en la primera els festers avancen com retuda d’honors; una mena de passos determinats de salutació gens fàcils d’executar que han de fer en parella i en paral·lel.

La segona part és la dansa pròpiament dita. Una complexa coreografia on, sempre es realitzaran tres voltes a l’alçada del cap en una direcció i després a la contrària per tornar a girar i voleiar a l’alçada de la cintura i novament tres i tres vegades a l’altura dels genolls, el que demana la contorsió del cos i l’alçament calculat de la cama del ballador.   

Els aplaudiments dels espectadors donen pas al soroll de la pólvora en la mateixa plaça i per finalitzar tots els presents alçarien la mirada al cel de Montaverner per contemplar el gran castell de focs d’artifici que posava el fermall d’or a les celebracions de Sant Blai una setmana després del previst que no va fer minvar ni la devoció ni la participació.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.