NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

El Palomar compleix amb el ritual del segon dissabte de maig amb la plantà del xop

Acte retransmès en directe per la TV Comarcal.

El dissabte El Palomar va viure la Festa del Xop, el ritual que es desenvolupa de forma espontània i improvitzada des de temps immemorials i que té el seu punt àlgid en la plantà de la vesprada, retransmesa un any més en directe per la TV Comarcal, presentat per Mª José Tornero. L’acte va aglutinar a les pantalles a multitud d’espectadors i que in situ gaudia també de molt de públic, no només palomarencs, també veïns de poblacions veïnes i inclús una representació del poble d’Altea que compta amb una festa molt pareguda, la de l’Arbret

Al migdia després del dinar de germanor els festers, amics i col·laboradors de la festa encaren el camí fins una xopà d’Albaida on es trobava enguany l’arbre protagonista dels festejos. Aquest es tala manualment manualment mitjançant la destral i ferramentes que han anat passat de generació en generació seguint un ordre i sent sempre  Óscar Barber el primer en obrir bretxa.Després d’alguna dificultat, el tronc es diposita al tractor i arribaria Al Palomar a les sis i mitja de la vesprada; l’entrada a la plaça sempre es converteix en una demostració de força.

El tronc es pela, llevant-li la corfa poc a poc menys un tros de la base i les branques de la copa que després s’engalanen. Les cordes es van col·locant en disposició radial i es tensen des dels balcons i terrasses.

Amb l’ajuda de tres cavallets de fusta el xop s’alça i mou uns pocs centímetres en cada estirada. Aquesta és la festa més ancestral de la població a l’igual que ocorre en l’Altea amb la plantà de l’Arbret. Aquesta es celebra en referència a la fecundació de la terra, motiu de l’entrada del solstici d’estiu i enguany tindrà lloc el 21 de juny.

Però continuem gaudint del moment d’aixecar el xop. Els cavallets ja s’aproximen a la base. Les estirades es coordinen amb els de dalt. Al complir la seua funció un puntal de fusta ja es lleva. L’esforç és total en les últimes espentades.

Alfredo Moran, rebent el testimoni de son pare ha sigut el que amb cada crit d’arriba ha insuflat els ànims necessaris a tots els participants perquè finalment el xop haja quedat ben plantat i perpendicular. 

Per complir amb altra tradició, l’acte finalitza amb la cacauà que els festers ofereix a tot el poble d’El Palomar.   


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.