NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

En la Festa del Xop d'El Palomar ballen els pastorets i s'honra a la patrona

La Verge dels Desemparats amb l'ofrena i processó.

 Durant dues setmanes el xop d’El Palomar es converteix en centre de les mirades i les celebracions fins que es tombe el proper 26 de maig però a més de la seua plantà molts actes envolten a aquesta festa mil·lenària.

El dia de la seua alçada, el dissabte 11 a les dotze té lloc el ball dels pastorets, enguany escenificat per 7 parelles que han hagut d’assajar durant vàries setmanes. Tots ells van dirigits pel pastor major que, abillat com antigament, guia als xiquets en el seu ball amb un xiulet, marcant la disciplina del grup i l’inici i final dels passos tenen el ritme monòton i repetitiu del tambor, dels panderos i les postisses i que està considerat pels experts en musicologia com un ritme molt arcaic. El ball s’ofereix en diferents espais del poble.

Pel que fa a la indumentària inclou amb jupetí terrós, camisa blanca baix, pantalons fins baix del genoll, espardenyes de careta i postisses en les mans. Les xiquetes es vesteixen amb bruses negres, una cinta roja a la cintura i altra creuada sobre l’esquena, en forma de banda, faldes roig granant i davantal negre. El barret que porten lligat per una cinta al mentó és de margalló, amb rams de flors afegits i cintes de colors que pengen. També porten a les mans un pandero.

Però el programa també reivindica la part religiosa en honor a la patrona, la Mare de Déu dels Desemparats. El mateix dissabte a les nou de la nit arrencava l’ofrena on, com sempre participaria pràcticament tot el poble, sobretot els més menuts, els primers són els pastorets; seguits per més xiquets i xiquetes. La majoria d’ells delectaran als presents amb versos, precs i peticions vàries per enaltir a la patrona.

Seguidament més veïns, com els col·laboradors de la festa amb  Alfredo Moran al capdavant, president de les Festes del Xop i els protagonistes  d’aquest 2019, els 4 festers acompanyats de la família i amb les dones portant mantó de manila acabarien d’omplir de color  i fragància tot el temple.

Després de les ofrenes, els pastors ballen davant la Geperudeta, fent ressonar en l’església la música, la percussió de ritme repetitiu i pirenaic heretat de danses d’èpoques arcaiques.

Al dia següent, diumenge 12 de maig, els actes religiosos coparien la jornada amb missa pel matí, concert i processó per la vesprada.

A les nou de la nit i previ volteig de campanes, eixiria la imatge del temple, bellament decorada amb flors i amb els seus fanals encesos que seria duta a coll per vuit portadors. Molts foren els fidels que amb els ciris encesos l’acompanyaren durant tot el recorregut. El banderer i angelets tenen l’honor de desfilar davant la verge; darrere d’ella trobem al clergue; els festers del xop, tancant la comitiva  la banda de música.

Aquesta processó té la peculiaritat de comptar amb el ball dels pastorets i el ball de la bandera que tenen lloc a l’arribar la imatge a la plaça que du el seu nom, Verge dels Desemparats.  Al banderer li acompanyen dos angelets que recorden els dos xiquets que als seus peus acull la imatge de la Geperudeta. Tots els balladors que han hagut fins el moment han seguit el ritual aprés als anys de Francisco Miranda a principis del segle XVII, de passar-se la bandera per dalt, pel cos, per davall la cama, alçant l’altra cama, quatre voltes per damunt del cap i planejant la tela  fins deixar-la en terra. A la mateixa plaça, l’espectacle pirotècnic dóna novament eixida a la processó. Quan la patrona entra novament al temple es canten els gojos.

Al finalitzar és moment de conèixer de conèixer als que portaran la festa del xop l’any vinent; al 2020 totes seran dones.

Ja al carrer les mirades es posarien al cel per a gaudir del castell de focs d’artifici de la mà de la pirotècnia Nadal-Martí de l’Olleria. Però aquest castell no significa la fi de les festes. Aquest dissabte 18 de maig es farà partícips als xiquets i xiquetes amb la plantà infantil prevista a les 11 del matí i amb una partida de pilota per la vesprada i encara s’han preparat més actes per al cap de setmana següent, dissabte 25 i diumenge 26 de maig on el xop serà tombat a la una del migdia.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.