NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Daimús ofereix una gran entrada de Moros i Cristians i celebra el 25 aniversari de la filà Ali ben Alà

Les nou filaes locals han participat en una entrada informal que va partir des de l?Ajuntament

El dissabte 6 de juliol, els moros i cristians van conquerir la vila de Daimús; les nou filaes participaren pel matí en una entrada informal que va partir des de l’Ajuntament on no faltà l’acompanyament de la música per demostrar el gran nivell fester amb el que compta aquest menut poble de la Safor.

Ja per la vesprada, a les vuit i mitja seria moment de gaudir de la gran desfilada que encetava el grup de percussió, metall i dolçaina “Raval Jussà” d’Albaida. Darrere d’ells la Filà Ali ben Alà va celebrar el seu 25 aniversari amb gran magnificència; no en va ells són els veterans i els pioners de la festa al poble. El boato Xcaret Daimús ens va portar el ball d’unes menudes guerreres. En la carrossa amb Pau Lloret com abanderat viem als membres més menuts de la filà.  L’esquadra de xiquetes amb la seua cap Neus Lloret apareixen vestides amb els colors de la terra i portant grans llaces, ho fan acompanyades amb la banda  Santa Cecília d’Ador. Els membres de la filà pensen en tot i per a combatre la calor, reparteixen un refresquet al públic  mentre els cavalls batedors els deixen meravellats.  Ací tenim a l’esquadra de mateix nom que la filà capitanejada per Javi Mira “L’Americà” i amb una vestimenta espectacular plena d’abaloris, estampats felins i tocats d’ossos i voluminosos.  Segueixen les marxes de l’Atomk Band.

 El bàndol moro continua amb altre exèrcit, la Filà el Sultà fundada en 2004 i enguany amb José Oltra com cap d’esquadra. Ells són els monarques que governen el país islàmic; un títol que aporta autoritat moral i religiosa.

De l’any 2014 és la filà Abd-Al-Malik que fou el cinquè califa omeia que va lluitar contra els bizantins en Àsia i va prosseguir l’expansió àrab per occident fins Tunísia. Destaquen amb aquesta gran capa d’estampat de zebra. El seu cap és Rubén Piera i acompanya La Contrabanda.

 Les últimes pertanyents al bàndol de la mitja lluna són les dones Almoràvides, filà fundada al 2005. Van ben guapes de negre i daurat amb un monyo llarg i negre d’on eix una espècie de tocat aeri. Capitaneja Anabel Seguí i la seua banda és l’Associació Artístic Musical de Real de Gandia.

 La banda de Raval Jussà serveix ara com línia divisòria per a presentar l’exèrcit que lluitarà en nom de la creu. Primer desfila  el Boato l’Enredrat que té a Ana Álvarez com a cap d’esquadra; les peces són tocades pel Grup Musical 2x4.

 No es defineixen ni com moros ni com cristians; ells són els contrabandistes i aquest el seu segon any de desfilada.  Les dones guiades per Alba Llidó estan guapes no, el següent amb eixe trage roig de faralaes i ballant a l’uníson, la cap amb una gran navalla i la seua esquadra duent ventalls. L’altra esquadra és la masculina i ací podem apreciar les grans patilles característiques que un dia abans es van rasurar. El grup musical El Comboi va amb tots ells.

 

(Del 10´20 al 11´11) D’un any abans, del 2017 són les Almogàvers i a les seues membres amb Laura Pérez al capdavant les trobem molt colorides, morats i violetes i un casc alat. Almogavers és la denominació que reberen els soldats autònoms a la corona d’Aragó i de Castella. Amb ells sonen les dolçaines i tabals de la Font de la Falcia.

 

(Del 11´15 al 11´58) Ara desfilen els Templaris, una de les més famoses ordres militars cristianes de l’Edat Mitjana. En aquest 2019 Francisco Fuster és el cap d’esquadra i tots marxen amb la banda Chequin de l’Alqueria.

 

Aquest és el cartell de la Capitania 2019 que ostenta la Filà Creuats; la gran protagonista i ací estan els abanderats. Els Creuats va oferir al públic aquest gran espectacle de carrer titulat “Gladis Ignis” amb el foc com element central present inclús a les espasses; foc que naixia en aquesta farga.

 I precisament farga és el nom de la coreografia que va oferir el Master Ballet d’Ontinyent. Com filà convidada trobem als Massers d’Oliva i a la seu cap Rosana Lloret. Són homes i dones de blanc com antics camperols.  Dels Creuats primer apareix l’esquadra femenina amb Mª Ángeles Bonet com cap, dones amb molta brillantor a les que acompanya la banda de Palmera. I ara sí i damunt d’una gran carrossa amb dos cavalls com motiu central  engalanats amb l’estendard

creuat donem la benvinguda a l’orgullós capità del 2019, Juan Seguí molt ben acompanyat per l’ambaixadora, Mª Jesús Seguí i la seua favorita Carla Seguí. El capità està ben escortat amb els últims membres Creuats que segueixen els passos del cap Juan Miguel de los Santos al so de la banda de Palmera.  Una desfilada, no mentíem, molt vistosa i espectacular que, un any més, ha portat la festa de la Reconquesta als carrers de Daimús.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.