NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

25 illes de compostatge evitaran 9,5 tones de C02 a l´any a les comarques de la Costera, La Vall d´Albaida, la Canal de Navarrés i La Safor

amb una inversió de 824.000 euros

El Consorci comarcal de Residus V5 (*COR) ha formalitzat el contracte per a la redacció dels projectes i l'assistència tècnica de les obres de les illes de compostatge en 25 municipis de la Costera, la Canal, la Vall d'Albaida i la Safor. La consultora de capçalera del COR es va adjudicar l'encàrrec per 89.012 euros després d'oferir una rebaixa del 14% sobre el pressupost inicial de la licitació. El contracte entrarà oficialment en vigor el 2 de setembre amb una duració de tres i cinc anys, amb una inversió global de 824.000 euros prevista en les instal·lacions de compostatge, finançades amb ajuda del Ministeri de Transició Ecològica i la Diputació de València.

El procés es troba en la fase de seleccionar ubicacions tècnicament viables, amb la implicació dels ajuntaments. Conforme es vaja donant llum verda a cadascuna de les illes, la contractista haurà d'entregar el projecte d'execució corresponent en 45 dies. El repte passa per que els municipis més xicotets gestionen localment tota la fracció orgànica recollida de manera separada generada pels seus habitants, reduint la quantitat de fem de la borsa grisa.

Segons els càlculs del Consorci, les 25 illes tractaran anualment al voltant de 738 tones de bioresidus, generant un volum de compost de 633 tones. A l'any, el sistema permetria un estalvi de fins a 9,53 tones d'emissions de CO2. D'una banda, s'evitarien 106 viatges de 60 quilòmetres fins a les estacions de transferència. A més, s'estalviarien altres 37 viatges de camions de gran capacitat amb un recorregut total d'anada i volta de 196 quilòmetres des de la transferència fins a la planta d'eliminació. Amb el nou mètode, els operaris municipals s'encarregarien, mitjançant furgonetes, de recollir la matèria orgànica del dia a dia depositada porta a porta o en contenidors, així com de buidar els residus en les composteres i d'afegir material vegetal necessari en el procés.

El Consorci preveu que els pobles pilot inclosos en el projecte siguen capaços d'aconseguir una ràtio de recollida selectiva del 80% respecte al total de la fracció orgànica produïda, que al seu torn representaria el 41% dels residus urbans mesclats generats.

En funció del número necessari de composteres i de la longitud de la pila, es defineixen tres tipus d'illes de geometria variable, a implantar en parcel·les de 100 a 211 metres quadrats. Les primeres compten amb entre dues i tres composteres, costen uns 2.711 euros i, segons la memòria inicial descriptiva del projecte, estan dissenyades per a Sempere, Carrícola, Castellonet de la Conquesta i Estubeny. Les segones compten amb entre 5 i 9 composteres, costen 3.242 euros per unitat, i es projectarien en poblacions com Pinet, Aielo de Rugat, Bufali, Benissuera, Rugat, Torrella, Vallés, Beniatjar, Almisserà, Bellús o Terrateig. El tercer tipus de «illes» de compostatge tenen un valor de quasi 4.000 euros, poden disposar de fins a 14 composteres i estan ideades per a Cerdà, La Granja, Beniflà, Guadassèquies, Ràfol de Salem, Benissoda, Salem, Otos o Fontanars. També van demanar sumar-se les pedanies de Xàtiva, l'Alcúdia de Crespins, Bocairent o la Font de la Figuera.

Cada illa serà autònoma energèticament i 100% sostenible: s'emprarà aigua de pluja per al reg de la pila dels bioresidus i energia solar per a la bomba de reg i el motor elèctric de la tamisadora. A més, s'utilitzaran fustes recuperades dels ecoparcs per a la coberta i un sistema que minimitza les molèsties lligades a les olors i insectes. Les instal·lacions disposaran de contenidors per al magatzematge de restes de poda triturada, ja que es necessitaran unes 185 tones anuals d'aquest material vegetal -l'eliminació del qual és un problema en zones rurals- per a mesclar-lo amb la fracció orgànica i garantir un compost de qualitat.

De forma paral·lela, el COR projecta quatre plantes intermèdies de tractament de bioresidus amb l'objectiu de reduir en més de 26.000 tones la bossa grisa. La primera es posarà en marxa a la Vall d'Aiora i es planeja una altra en la Canal de Navarrés  -de 1.200 tones- i dos més a la Safor i a la Costera o la Vall d'Albaida.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.