NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Entrada de Moros i Cristians 2019

Enguany incorpora la participació del Bàndol Cristià amb la fundació de la jove Comparsa Als Cristians

Els bàndols moros i cristians van entrar el dissabte 17 d’agost a la localitat del Palomar.  Un xicotet municipi de la Vall d’Albaida amb quasi 600 habitants, que no vol pedrer aquesta arrelada tradició amb 33 anys d’història i en la que participen un total de 40 persones distribuïdes en dos filades. La del bàndol moro la Comparsa Palomarense, nascuda en 1986 i la del bàndol cristià, la Comparsa Als Cristians, fundada enguany per un grup de joves de la localitat. Un esdeveniment molt be acollit pels habitants en el que participen pràcticament totes les famílies i veïns que s’esforcen per mantenir aquesta festa comarcal.

Un Palomar que el dissabte lluïa amb els carrers engalanats i plens de veïns acomodats per a vorer l’espectacle. Una festa que costa de mantenir econòmicament però que tothom en la localitat s’esforça per que no es perda. A les 8 de la vesprada, un grup de ballarines amb aires medievals van encetar el recorregut de l’entrada al Palomar, amb balls on s’entrellaçaven  les cintes de colors i els balons, amb subtilesa i elegància.

Tot seguit, va asomar el banderí de la nova comparsa de el Palomar en representació del Bàndol Cristià. Un any històric per al municipi que mai havia comptat avanç amb dues filades. Es tracta de Als Cristians, una esquadra formada per 10 xics i 10 xiques joves de la localitat, que volien participar activament de la festa.

El color roig va ser l’escollit pels membres de Als Cristians, els seus caps d’esquadra novells van demostrar que el bon port es du a la sang. El cap d’esquadra dels xics Als Cristians va gaudir amb els posats de l’arma que brandia a la ma, ventant i fent piruetes amb la mateixa amb lleugeresa i gracia, seguit pels joves membres de la seua esquadra a pas de marxa cristiana.

Del mateix mode la cap d’esquadra de Als Cristians, va demostrar també la seua energia dirigint a les seues dames. Les xiques del bàndol cristià no podien amagar el somriure de goig per vorer el seus somni complit després d’un any treballant intensament per a aconseguir participar de la festa morocristiana.

Un ballet vestit amb vistoses plomes de colors, que dansava al ritme de la batukada del grup de Llutxent, va ser l’encarregat de tancar el bàndol cristià del Palomar i donar pas als moros. Un espectacle eixit dels carnavals de Rio de Janeiro on les danses amb tint tribal com la capoeira o la samba es fusionaven amb el so de les batutes colpejant els instruments.

Un altre grup de joves percussionistes va obrir pas a la desfilada de la Comparsa Palomarense. L’energia d’aquests joves feia ressonar els carrers de El Palomar, que esperaven expectants l’aparició dels veterans del bàndol moro. Per fi, va apuntar el banderí i va arrancar la desfilada amb el pas de l’esquadra infantil dels Palomarenses composta per 7 membres que van ser ben dirigits pel jove cap.  Es notava en les cares dels menuts la il·lusió i el goig.

Tot seguit una esquadra femenina, vestida amb color vibrants va fer la seua aparició pels carrers de la localitat. Espectaculars vestits tribals plens plomes, multitud de detalls i uns elaborats barrets. A més de l’energia que provocaven les dones Palomarenses al seu pas i el bon port de la seua cap d’esquadra que provocava els aplaudiments de visitants i veïns al seua pas.

Finalment va fer l’aparició l’ultima de les esquadres participants a l’entrada a la localitat, la dels homes Palomarenses de la que també es membre l’Alcalde. Els homes del bàndol moro van optar per vestits tribals al estil guerrer africà amb tonalitats blaves grogues i terroses, amb elaborats barrets d’estil aràbic, plens de detalls i amb colors lluminosos que van omplir de vida els carrers. Una esquadra que va fer una particular formació amb el cap dirigint, dos guerrers escoltant i la fila de membres seguit en pas.

Sens dubte una molt bona entrada de Moros i  Cristians al Palomar, en la que es nota la implicació i l’esforç per mantenir aquesta tradició a més del goig que provoca entre els veïns engrandir i participar d’aquesta festa. Una celebració que a més enguany està de enhorabona amb la incorporació del jove bàndol cristià a les desfilades.  Un bon auguri que sols pot significar que la festa al Palomar continua viva i que te un futur en creixement i expansió.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.