NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Conclou la Trilogia Festera amb les Ambaixades morocristianes

Un multitudinari acte amenaçat per la pluja que finalment es celebra amb èxit i molt d'ambient de germanor

L’últim dia de festa al poble de L’Olleria està dedicat al Santíssim Ecce-Homo i a les ambaixades, que ha posat el punt i final a una programació festiva que enguany s’ha concentrat entre el 31 d’agost i el 3 de setembre.

El dilluns dia 2 finalitzava la trilogia festera a aquesta localitat de la Vall d’Albaida. Un dia que va amaneixer grisos i amb un poc de pluja però que finalment va donar una treva als moros i cristians de l’Olleria.

Després d’una missa solemne en honor al Crist i la batalla d’arcabussos l’atenció de tots els veïns i visitants es van centrar en la conquesta del castell pel bàndol moro, i la posterior reconquesta a mans dels cristians. Un duel entre els valedors de la creu i els de la mitja lluna que ningú va voler perdre’s.

Una a una començaren a entrar a la plaça de la Vila, abarrotada d’espectadors, les diferents filades cristianes fins que els Mariners, capitans d’enguany, feren la seua entrada a portes del castell. Una comitiva de filades cristianes que tancaren amb l’ambaixador  Joane Garcia i el capità Eduardo Mompó brandant i enlairant les seues armes a l’arribada.

Va ser llavors el torn dels moros que, anunciant-se amb els tambors, avançaven pels carrers del poble sense por a la lluita. El missatge conciliadors dels moros, arribat a lloms d’un camell, sembla que no caigué massa bé entre els cristians i, a partir d’ací, començaren les desavinences.

La Capitania Mora, els Lleavntins, va mobilitzar les seus tropes. L’ambaixador Enrique Such, feia la seua arribada per tal de negociar personalment amb els cristians, la retirada del castell. Reclamant el domini de les terres robades pels cristians.

Una intermediació entre ambdós ambaixadors que també va contemplar atentament el capità moro dels Levantins Victor Albiñana, amb les armes preparades i els soldats esperant ordres.

Però els pactes proposats pels moros finalment no convenceren als cristians que no voleren cedir ni un dels terrenys reconquerits per Jaume I ni abandonar el castell.

A la vista està que moros i cristians no van poder aclarir-se negociant i que la batalla estava servida, l’ambaixador moro va declarar la guerra i l’ambaixador cristià respongué amb la mateixa.

Les armes d’atac del bàndol moro atacaren el castell i donaren inici les confrontacions cos a cos entre ambaixadors i capitans. Una cruenta batalla que va durar fins ben entrat el dia i on es sentiren les armes de foc per tota L’Olleria i que finalment va acabar amb la victòria i la reconquesta del castell a mans del bàndol de la mitja lluna.

Es tracta del dia mes important per als ambaixadors que reserven energies durant les festes per a entregarse al 100% al paper que els correspon

Unes hores després les tropes mores de les diferents fiales de l’Olleria arribaren a terres reconquerides. Una comitiva que va tancar una eufòrica fila de Llevantins

Així va donar inici l’ambaixada cristiana, on els guerrers de la creu pretenen reconquerir el castell per fer-lo seu altra vegada.

A so de corneta  s’anuncià l’arribada del parlament cristià per tal de negociar el domini de les terres que tampoc van acceptar els moros.

Així va ser com les tropes de Mariners i l’ambaixador Cristià Joanne Garcia s’acostaren al castell per tal de renegociar les pèrdues en l’anterior derrota. Unes ofertes cristianes que als moros no els van parèixer suficient

Els trabucs cristians ressonaren als carrers de L’Olleria i va donar inici la lluita per la reconquesta, fins que els musulmans van caure a mans dels vencedors cristians que recuperaren les terres.

En acabar la batalla, moros i cristians es van aglomerar tots junt dempeus a una plaça de la Vila en la que no cabia una anima més, en senyal de germanor i confraternitat van interpretar l’himne de la festa, que acabà amb el ‘Visca Sant Miquel’, donant així per acabades les festes. Una experiència la d’enguany al càrrec de les capitanies que sempre quedarà en el record dels màxims representants d’ambdós bàndols en aquest 2019.

Un èxit a pesar de les amenaces meteorològiques en el que han participat i del que han gaudit milers de persones.

Amb la celebració de les Ambaixades L’Olleria va posar el punt i final a les seues festes en un poble agermanat on l’activitat religiosa, els actes lúdics i els moros i cristians es donen la mà any rere any per a continuar amb la tradició i perpetuar uns costums on l’alegria i la confraternitat sempre van juntes.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.