NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Entrada de moros i cristians

Amb la participació de totes les filaes malgrat la pluja intermitent

Atzeneta d’Albaida està immersa en les Festes Patronals i de Moros i Cristians. Un ampli programa d’actes que va començar el dia 8 amb el prego de festes i que s’allargarà fins al dilluns 23 amb la processó al Crist de la Plaça. Variat i extens, dedica la primera setmana a la novena i a les festivitats morocristianes y la segona als actes religiosos, venerant i rendint culte a les imatges.

D’aquest mode, el diumenge 15 de setembre la localitat va acollir un dels dies mes importants: l’entrada morocristiana. Un acte que va estar passat per aigua, on van desfilar totes les comparses, a pesar de la pluja, i on habitants i visitants no van voler pedres l’oportunitat de vorer la desfilada amb paraigua en mà. Inclús molts del musics van haver de protegir els instruments del temporal provocat per la DANA.

Les cornetes de Raval Jausá van marcar l’inici del recorregut amb les filaes del bàndol cristià.

De seguida va aparèixer el banderí dels Cids que van desfilar a l’estil templer amb llargues capes amb caputxa on van cridar l’atenció els detalls en pell i els cromats de les botes i la corona a més de les enormes espases que descansaven sobre el muscle.

Una filà amb un primer batalló de dones amb un cap d’esquadra masculí i un segon batalló mixt van recórrer els carrers a bona marxa i molta energia.

Els Rabosers van desfilar en segon lloc amb trage de vellut en color blau intens, malla de cota. Una amazona amb cavall batedor va posar el punt femení al pas dels Rabosers. El mes cridaner d’aquesta esquadra foren les enormes i elaborades destrals de doble fil.

Una segona esquadra de cavallers amb armadura i elaborat casc punxegut va xafar amb força el sol banyat per la pluja. Amb imponents llances i la senyera com a marca d’identitat un actiu cap d’esquadra i un cavall batedor molt ben ensinistrat van dirigir als guerrers del seu batalló fent les delícies de tothom.

Finalment els Pirates tancaren el recorregut del bàndol cristià amb la picardia que els caracteritza. Un somrient cap d’esquadra, puro en ma, no sols va embadalir al públic sinó també als seus homes pirates, que van desfilar amb destral, mocador roig al cap i faixí amb emblema pirata.

Molts foren els espectadors i els polítics convidats que malgrat la pluja intermitent van acudir a l’entrada per disfrutar l’espectacle ofert i recolzar l’esforç de les fiales i dels musics participants.

I ja caiguda la nit, el bàndol moro es presentà amb la cridanera fila d’homes Marrakesh amb espectaculars i colorits trages tribals on no sols va cridar l’atenció l’espectacular tocat de plomes que els feia mes alts front l’enemic sinó també el maquillatge a conjunt i les forques d’ossos punxeguts.

Les dones At-zenzíbares, van ser les següents en xafar els carrers, amb espectaculars vestimentes en blau que deixaven lluir les cames, detalls en platejat a l’armadura i l’escut i un casc de guerra engrandit també per un tocat de plomes. La senya d’identitat d’aquestes dones foren les llances i les babutxes als peus.

A l’entrada de moros i cristians d’Atzeneta d’Albaida també va participar aquesta filà vinguda des d’Alcoi, com a escoltes del capità moro d’aquest 2019. Les vestimentes en tons blanc i terrosos així com els pantalons harem i els turbants d’estil sultanic va ser la senya d’identitat d’aquests soldats saudites. Un batalló que també va oferir un preciós espectacle de doma equina.

A la fi, va arribar un dels moments mes esperats de la vesprada, l’inici del boato preparat per la capitania 2019 a càrrec enguany de la filà Sha-Kalandrus. Els familiars i persones properes de la família van arribar a la localitat en primer lloc vinguts des del desert a lloms dels camells.

Tot seguit un grup de ballarines vestides de negre van interpretar unes danses d’estil àrab.

I una carrossa amb una aranya gegant, va fer gaudir als espectadors amb l’impressionant ballet aeri que penjava de les seues sedes on un grup de ballarins es retorçaven protegint la teranyina.

La primera esquadra dels Sha-Kalandrus, va iniciar en força el tram final del recorregut. Una de les mes impressionants de la nit, l’esquadra masculina va lluir entramades i elaborades vestimentes carregades de detalls on va cridar l’atenció les mascares blaves i ulls roigs que els feien parèixer sers d’altre mon. A més l’espectacular tocat amb ullals i plomes els donava magnificència davant dels enemics cristians.

Una esquadra en la que el cap també va desfilar al compàs del cavall batedor i on els pesats trages carregats d’armadura amb detalls daurats i les llances dels guerrers no els va entorpir la marxa a pesar d’haver suportat les inclemències metereològiques durant tot el recorregut.

Sens dubte una entrada morocristiana la de Atzeneta d’Albaida en la que tant veïns, com visitants, filades i bandes de musica,  van demostrar que la tradició tot ho pot i que l’esforç durant l’any i durant les festes, mereix la pena ploga, trone o faça sol.

Unes celebracions que continuaran amb normalitat si l’oratge ho permet fins al dia 23 de setembre.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.