NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Cultura restaurarà del Palau dels Milà i Aragó amb una inversió de 178.000 euros

Comptarà amb intervencións a les pintures barroques, les humitats, els paviments i les fusteries històriques del BIC

La Conselleria de Cultura ha tret a concurs un contracte d'obres valorat en 178.000 euros per a intervenir en segon nivell del Palau dels Milà i Aragó d'Albaida. La inversió permetrà restaurar els morters i les humitats que presenta la façana que dona a la plaça. El projecte també contempla la rehabilitació de paviments, arrebossats i fusteries històriques deteriorades per a impedir l'entrada d'aigua a l'edifici. També es col·locaran noves instal·lacions elèctriques de detecció i extinció d'incendis, així com una central d'alarma.

Els arquitectes que ha dissenyat la intervenció han advertit sobre els greus problemes d'humitats per capil·laritat en totes les façanes i murs del nivell 2 de l'edifici. Per la part exterior, en l'hort del Palau es col·locarà una canonada longitudinal de drenatge que assegurarà l'eliminació de les humitats per a evitar la infiltració d'aigua de pluja a través d'un mur soterrat en la part posterior. A més, s'ha ideat un sistema complet d'eliminació de revestiments, neteja de paraments afectats i de reforç i consolidació de zones disgregades.

Els problemes de filtracions han provocat alteracions presents en les pintures barroques dels sostres del segon nivell, que hauran de restaurar-se. Un altre mal detectat és la disgregació de la capa pictòrica, que ha donat lloc a pèrdues en algun cas. El prioritari és consolidar les zones que presenten perill de despreniment i eliminar la brutícia i la pols superficial.

Un altre focus d'actuació se situa en els paviments, fets de materials no homogenis fruit de les diferents intervencions al llarg de la història. Durant les obres es recuperaran els trams en bon estat i se substituiran els deteriorats. A més, els tècnics també han apreciat que la fusteria del Palau, «de gran valor històric», es troba «en un estat de conservació molt deficient», per la qual cosa es restauraran els elements originals de fusta i es recuperaran els inexistents.

Finalment, l'actuació contempla la recuperació de la xicoteta escala per la qual s'accedeix al segon nivell del Palau.

Han sigut diverses les inversions que ha rebut aquest immoble en els últims mesos que completaran per fi les obres de rehabilitació del Palau dels Milà, iniciades fa nou anys. A més dels 180.000 euros injectats per la Conselleria de Cultura, en 2018 l'edifici va rebre 258.312 euros del Govern Central. Quantia a la que ha de sumar-se a una aportació municipal fins a aconseguir els 625.000 euros. Aquests fons haurien d'anar dirigits a executar la segona i última fase de rehabilitació del palau marquesal, centrada en reformar la planta baixa i l'última planta de l'immoble, així com a millorar l'entorn del jardí i de la muralla històrica que envolta l'edifici. El complex va rebre recentment altres 148.000 euros per la via dels fons europeus Feder a través de la Generalitat, i altres 90.000 euros de la Diputació de València.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.