NOTICIA COMARCAL TELEVISIÓ

Espectacular entrada de Moros i Cristians

En aquest 2019 ha comptat com ambaixadors amb Sergio Ortiz dels Contrabandistes i amb Óscar Sanchis dels Mussaís

Com cada cap de setmana posterior a Tot Sants, els Moros i Cristians envaïren tot el poble de Moixent; el dissabte a les cinc de la vesprada els veïns es delectaren amb la desfilada de bandes que interpretaren diverses peces i mig hora després imponents vestimentes i colorits maquillatges coparen els carrers amb la grandiosa entrada dels dos bàndols; un acte que té onze anys de vida i que ja s’ha convertit en referent gràcies a la quantitat de filades existents, 21, una d’elles nova, amb un cens total de quasi 450 festers. En aquest 2019, Sergio Ortiz, dels Contrabandistes ha ostentat el càrrec d’ambaixador cristià i Óscar Sanchis, dels Mussais ha sigut l’ambaixador moro.

Unes gràcies que nosaltres fem extensives a tot el món fester de Moixent que ens ha captivat amb aquesta vistosa i fastuosa entrada de Moros i Cristians.

 Les bandoleres són les següents en aparèixer, trobem a membres infantils amb una cap amb molt d’art fent ballar la seua navalla;  les ja adultes marxen amb molta seguretat, porten falda i camisa de volants i barret al cap.

Ara toca gaudir de l’entrada dels Templaris i Almgàvers. De templaris trobem a dones i homes, elles de blanc i detalls de malla en plata; ells duen a la casaca la creu característica d’aquesta ordre religiosa i militar, van protegits amb malla al cap i escut a l’esquena.

Els Almogàvers també amb dos esquadres destaquen per dur grans tocats i màscares que emulen a fers animals. Almogàvers era la denominació que reberen els soldats autònoms en forma de companyies d’infanteria lleugera alçades a la Corona d’Aragó i la Corona de Castella durant l’Edat Mitjana.

La presència de cavalls serà molt nombrosa durant la desfilada i és que sempre és un plaer que ens delecten amb els seus passos i figures.

Bucaners i Corsaris prenen ara l’asfalt. Bucaners són dames de gris i negre amb minifalda i sobrefalda de volants. Duen bastons rematats per una calavera. Les corsàries també ensenyen les cames. Unes grans perruques blanques amb trenes, calavera i banyes les identifiquen.

Aquest banderí ens anuncia l’arribada dels Creuats que compta amb molts components infantils i inclús adolescents. Les dones duen els colors terrossos amb llances; els homes també pareix que s’hagueren rebolcat en fang i molt camuflats.

I ara sí els protagonistes cristians estan a punt de conquerir la vila de Moixent, els Contrabandistes i ho faran amb un fum d’esquadres.

Aquesta filà, fundada en 2009, la formen 40 membres; les xiques van de faralaes de color blanc i escot en l’esquena; les dones van de blau marí i beis amb jaqueta torera i l’indispensable clavell al monyo; un cavall batedor anuncia l’arribada de més exèrcit contrabandista amb uns caps que ballen entre sí amb navalles; altres dones incorporen els lunars i en l’última de les esquadres trobem a l’ambaixador desfilant amb molt d’orgull.

Ara és el torn del bàndol de la mitja lluna amb els seus primers components Abencerrajes i Basaris, que també compta amb xiquets.

Els Bassaris són un poble africà que viu en Senegal, Gambia i Guinea. Van de vistosos colors i molts abaloris i tocats de corones. Els Abencerrajes fou una família musulmana oriünda de Granada, duen la típica vestimenta morisca i grans rifles com armes.

Segueixen els Bantues amb xiquets i adolescents que donen molt por abillades com esquelets en blanc i negre plens de pells. Altra esquadra també va ben caracteritzada de blau i les cares pintades; pel que fa als homes, els tocats plens d’ossos són espectaculars.

Altra coreografia també de l’acadèmia Fantasi de Canals ens mostra a uns llops molt animats.

Els Danakils provenen del desert africà de mateix nom. Aquesta esquadra es diferencia pels seus tons pastel amb detalls en daurat; darrere les plomes donen una imatge majestuosa.  Aquest són els Hombres del desert, grans exploradors com demostra els prismàtics penjats al coll.

Ara arriben els Mudeixars, els Tuarges i els KàbilesUnes són dones morisques amb teles lleugeres en verd aiguamarina i detalls en plata; altra esquadra és mixta; ells de morat amb armes llargues i potents, elles de morat i verd. (36´19) Els Kàbiles duen la fantasia al carrer, són com rèptils humans on tot té cabuda: ossos, plomes, abaloris i cares pintades a consciència.

Els Nuiters i Alkhussins també lluitaran per la conquesta al costat dels musulmans. Dels Nuiters infantils passem als Alkhussins on el bronze adquireix gran protagonisme sobretot pel lleó en 3D que duen al pit. Els colors de la terra i les plomes les fan invisibles en la sabana. Amb els Nuiters el platejat brilla i enlluerna; el negre també ajuda a que destaquen en la nit moixentina.

D’altre exemplar equí passem a una coreografia espectacular on els aràcnids prenen el carrer, en ella trobem balls i una gran carrossa on destaca aquesta gran aranya negra mòbil mentre altres teixeixen la tela i fan acrobàcies.

Apareixen ara els Massauris i per últim els Mussaís, ambaixadors d’aquest 2019.

Els Massauris són colorits abillats amb estampats felins; els homes destaquen per les màscares d’esquelet.

En l’esquadra Mussaís, la qual la formen 15 components,l’ambaixador intervé com el seu cap fent marxar al seu exèrcit i amb el puro a la mà; elles es distingeixen per grans tocats de plomes blanques.

La bandera de l’associació amb la banda juvenil dóna pas primer a la desfilada de l’exèrcit de la creu i els seus primers components els Pirates, Eslaves i Guerrers. Els pirates s’identifiquen per dur la calavera al cinturó i mocador roig al cap; les eslaves apareixen ben guapes amb cotilla de cuir, sobrefalda blanca i coll de plomes; els guerrers van de negre i plata duent espases com armes. Una coreografia plena d’acrobàcies va amenitzar el pas de les filades, és un ballet de zombis a càrrec de l’Acadèmia de Dansa Fantasi de Canals.


Seccions

Programes

Servicis

CONFIA EN NOSALTRES!

T’OFERIM UN MÓN DE POSSIBILITATS EN COMUNICACIÓ I PUBLICITAT EFECTIVA PER A LA TEUA EMPRESA.
Els nostres mitjans produeixen gran quantitat d’audiovisuals, notícies, reportatges, programes, magazíns, diverses seccions, espots, documentals, etc. Demana la teua còpia!
Tu eres el protagonista, la nostra audiència, i volem que formes part del grup! El nostre eslògan, "Junts tenim molt que vore!" i volem que així siga.