El Corpus de Xàtiva, a l’espera de ser declarat BIC, homenatja enguany a les primeres costureres i estrenarà noves vestimentes per als quatre evangelistes

Reprodueix vídeo

El Corpus de Xàtiva a l’espera de ser declarat BIC

El Corpus de Xàtiva ret homenatge a les primeres costureres. Precisament una de les principals novetats d’enguany és l’estrena dels nous vestits dels personatges bíblics dels quatre evangelistes. Aquest reconeixement públic tindrà lloc el dijous 8 de juny on també es presentarà el cartell anunciador realitzat per l’artista xativina Loles Ciges i el pregó, que correrà a càrrec d’Alfonso Rovira, qui durant 25 anys ha participat com cirialot, un dels 24 portadors de ciris que processonen.

Xàtiva es prepara així per a aquesta festivitat, un d eles més antigues de la Comunitat Valenciana que està en tràmits per a la declaració de Festa d’Interès Turístic Cultural. Un procés iniciat el 2019 i que encara continua després que es requerira a l’Ajuntament ampliar la informació sobre la repercussió i la importància de la festa a nivell social la i la implicació dels col·lectius participants.

La processó del Corpus a Xàtiva, que enguany es celebra el diumenge 11 de juny, ha anat recuperant progressivament el seu esplendor des de 1980. En l’actualitat, més de 600 persones participen en ella i la seua plasticitat atrau a nombrosos visitants. Des dels seus inicis al segle XIV va combinar elements religiosos amb els pagans. A més de la vistositat per la gran quantitat de personatges bíblics i al·legòrics que participen, (ball de la moma a partir del 10´40) destaquen la quantitat de danses, sent la més coneguda i simbòlica la de la Moma que representa la virtut acabant amb els pecats capitals.

Però també estan els Gegants, els Nanos, la Magrana, el Paloteig, els Arquets, Cavallets o Pastorets que es representan en dotze punts del recorregut. De la part religiosa, l’element principal és la Custòdia, realitzada amb la primera plata que va portar Colón a Espanya des d’Amèrica.

El Corpus de Xàtiva a l’espera de ser declarat BIC

Comarcal.TV

El Corpus de Xàtiva a l’espera de ser declarat BIC

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés