La música, la vistositat i l’espectacle dels Moros i Cristians torna després de dos anys als carrers de Bèlgida

Reprodueix vídeo

Gran entrada morocristiana a Bèlgida

Bèlgida ha celebrat aquest dimarts 9 d’agost la seua gran entrada de Moros i Cristians i tot el poble va eixir al carrer per participar o contemplar un dels actes més esperats del programa i que enguany compleix el seu desè aniversari; així que malgrat ser relativament jove, aquesta cita s’ha consolidat gràcies a l’espectacle ofert per les sis filades, tres al bàndol moro i tres al cristià. Un viatge al temps de la Reconquesta que ha tardar dos anys en arribar als carrers del poble així que l’ambient fou extraordinari.

 L’espectacle de color i tradició fou encetat pel bàndol cristià amb les Belgidaves fent honor al nom del poble.  La primera esquadra va de gris negre i plata amb gran tocat de plomes; en la segona de blau aiguamarina molt brillant i amb un arc de flextes estan preparades per a la batalla. Les acompanya la Banda Artístic Cultural de Montaverner.

 Li segueix la Fila Corsàries i els membres més menuts són els primers en desfilar format l’univers de la mar plena de sirenes, peixos, cavallets de mar i  alguna que altra medusa. Després del pas d’un gran titellaire trobem a la primera esquadra duent cotilla de cuir i falda de retalls de colors, altes botes i una estrella de mar decorant el monyo.

En altra esquadra predominen els tons terrossos i al sostenidor sobreix una calavera. La seua cap porta espada.

I més presència femenina trobem en la festa amb la filà Gaditanes que apareixen ben guapes de roig passió amb vestit de faralaes i volants als baixos.

Les caps fan ballar una navalla de grans dimensions mentre la resta de membres duen ventalls per aplacar la calor.

Al seu darrere bells exemplars equins saluden als presents i ofereixen  passos de doma clàssica molt ben exercitats. Aquest ha estat el bàndol de la creu i ací fem parada per comprovar quines són les sensacions que està deixant fins ara l’entrada, una de les festes amb més arrelament en tota la Vall d’Albaida i on a Bèlgida la fan possible més d’un centenar de festers.

I continuem per vore què ha preparat l’exèrcit de la mitja lluna on  els Al-Fambrats són els seus primers representants.  Després de mostrar l’estendard a lloms de camells, aquests animals, imprescindibles en el desert protagonitzen un ball molt peculiar.

A pas ferm desfila la primera esquadra, són moros autèntics on els vestits en blanc combinen amb el turbant en granat.

I a ritme de percussió i batukada aquesta coreografia aporta alegria i ritme.

Amb aquesta altra esquadra la fantasia i fastuositat arriba a cotes molt altes. La vestimenta impressiona amb eixes grans llances, tot tipus d’abaloris, banyes i tocats de plomes on sobreïxen uns ullals.

Altra filà forma part d’aquest bàndol, són els Al-Mudels que tenen assegurat el seu futur amb aquests membres tan menuts. Una amazona arriba per ballar al el primer cap d’esquadra; una esquadra que també enlluerna amb aquestes pells d’estampats felins i un tocat amb una gran calavera que l’enquadra.

L’altra esquadra la formen unes dones perilloses tipus rèptils verds i daurats i amb un caps molt ben maquillats.

Els últims en marxar són els Kanníbals i la senzillesa els identifica amb eixes gel·labes de negre intens.

I d’aquesta posada en escena que ens deixa l’entrada morocristiana, al poble de Bèlgida l’espera ara uns dies de festes per honrar als patrons.

De segur que encara queden cites de molta participació.

Gran entrada morocristiana a Bèlgida

Comarcal.TV

Gran entrada morocristiana a Bèlgida

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés