Després de la presentació, les festes patronals de Xeraco honren a Sant Cristòfol amb la tradicional benedicció de vehicles i a Sant Isidre

Reprodueix vídeo

Primers dies Festes de Xeraco

Xeraco es troba immers en les seues festes patronals, les més importants del municipi que combina les celebracions religioses amb activitats de tot tipus. Trobem musicals, esportives, culturals, pirotècniques… i on tot el poble ix al carrer per a participar en elles.

El divendres 2 d’agost fou el dia de la presentació i de tots els que participen de forma rellevant en elles: Comissió, Cort d’Honor i la Regina del 2024, Inés Ferrer, qui anava ben guapa amb un vestit en plata. L’alcalde, Avelino Mascarell seria l’encarregat d’imposar-li la corona. Fou a una abarrotada plaça de la Generalitat on la penya d’enguany, de nom “Qui la fa, la paga” cobraria tot el protagonisme.

El dissabte 3 d’agost fou la jornada dedicada a un dels patrons de Xeraco, Sant Cristòfol. A les 12 del migdia, els festers i festeres, tots ben mudats i la Regina d’un vistós roig, acudirien en passa carrer fins l’església per ser partícips de la missa al seu honor. Una litúrgia on, a més, membres de la Cort d’Honor farien lectura de passatges bíblics.

Del programa el que més destaca i que ja és tota una tradició a Xeraco és la benedicció de vehicles que té lloc a l’avinguda Comunitat Valenciana.

I ací acudeixen tots, tant cotxes com camions i motocicletes.

Patró antany dels arriers, després dels camioners i hui de tots els conductors en general, Sant Cristòfol escenifica la consciència de tots els automobilistes en la carretera. I al mateix temps és com una espècie d’àngel de la guarda i és habitual portar la seua estampeta dins del vehicle.

Després de la benedicció assistim a altra de les grans tradicions del poble: la cultura del foc. Una gran mascletà disparada per la pirotècnia Mediterráneo a la zona del poliesportiu.

El diumenge 4 d’agost, Xeraco el dedicava a Sant Isidre, patró dels llauradors i per tal motiu els festers s’abillaren amb la indumentària valenciana.

Una festa que té els seus orígens en la tradició predominantment agrícola que tenia el poble fins fa un temps. Però en aquest dia també s’homenatja a la gent de la tercera edat i altra desfilada, aquesta amenitzada per la música de dolçaina i tabal,  portaria a la comitiva a fer parada a les cases de les dues persones més majors del poble que, amb molta alegria i acompanyats dels seus familiars, van rebre un ram de flors i l’estima de tots.

Seguidament les grans cistelles, tant de flors com hortalisses serien ofrenades a Sant Isidre, protagonista d’altra litúrgia de festes.

En finalitzar i novament demostrant que aquest és un poble 100% coeter es gaudiria d’altra mascletà al poliesportiu.

Primers dies Festes de Xeraco

Comarcal.TV

Primers dies Festes de Xeraco

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés