Bèlgida viu la gran entrada de Moros i Cristians plena de color i tradició i amb la filà Corsàries complint el seu desè aniversari

Reprodueix vídeo

Entrada de Moros i Cristians de Bèlgida 2024

El divendres 9 d’agost de vesprada, Bèlgida celebrava un dels actes més destacats de les seues festes, l’entrada de Moros i Cristians, un espectacle fascinant que alhora ret homenatge a la història i les arrels culturals de la Vall d’Albaida. Una cita relativament jove, amb dotze anys d’existència però ja consolidada i molt esperada.

Aquesta representació que commemora les batalles que es lliuraren durant la Reconquesta l’encetava el bàndol cristià amb la filà Belgidaves, fent honor al nom del poble. Dones ben guapes de nécar i daurat.

Segueix la filà Gaditanes amb el repartiment de flors entre el públic. La composen dues esquadres de dones. Les seues membres duen falda de voltants, brusa blanca i ventall roig amb la cap fent girar una navalla de grans dimensions. En la segona esquadra predomina el color taronja amb ventalls en verd. Durant la desfilada veiem a les caps ballant a l’uníson.

Al seu darrere trobem a les membres de la Filà Corsàries que compleix el desè aniversari i ens ofereix una desfilada molt completa amb la mar com leit motiv; un ballet de meduses; un gran vaixell pirata on ens presenten als membres més menuts; l’esquadra oficial i els músics que l’acompanyen amb mocador pirata al cap.

I és que tot el poble es bolca en aquest acte, sent fester, espectador, músic o col·laborador.

I ara gaudim de la fastuositat que ens depara l’exèrcit de la mitja lluna, sen els membres de la Filà Al-Mudels els primers en envair els carrers. Ací els xiquets també formen esquadra i els adults tant homes com dones incorporen tot tipus d’abaloris a les sues vestimentes i grans tocats amb ossos i plomes.

Tanmateix, la Filà Alfambrats va incorporar un ball morisc i un cavall batedor ben elegant. D’esquadres, dels homes del desert  passem a la pura fantasia amb els seues membres emulant rèptils. Un espectacle que no va deixar a ningú indiferent i que donaria pas a dies més calmats.

Quedaven per tant tres dies de festa en honor als patrons.

Entrada de Moros i Cristians de Bèlgida 2024

Comarcal.TV

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés