La processó del Crist de la Bona Mort de Bellús, d’interès turístic autonòmic, torna a omplir els carrers del poble de foc i devoció

Reprodueix vídeo

Processó del Crist de la Bona Mort de Bellús

Amb una antiguitat centenària, la processó del Crist de la Bona Mort, patró de Bellús, s’ha convertit en un atractiu reclam per a centenars, sinó milers de persones, atrets per l’espectacle pirotècnic que té lloc eixe dia.

Així, aquesta cita que té lloc cada tercer diumenge de setembre, combina foc i religiositat, una circumstància poc comuna en festes similars que li ha valgut la declaració d’interès turístic autonòmic.

L’Associació de Tiradors de Coets del Crist és, per seguretat, l’única encarregada d’il·luminar amb pólvora els carrers del poble durant tot el recorregut.

Fou a les vuit i mitja de la vesprada quan la imatge ix de l’església i amb els seus fanals encesos. Talla de Jesús crucificat de 1941, bellament engalanada amb roses roges, que és duta a coll per 8 portadors.

La creu parroquial encetava una processó plena de música de dolçaina i tabal i també de banda, a vessar de veïns tant participant com contemplant tan magnífic espectacle. Darrere del patró trobem als festers i festeres i una ampla representació d’autoritats de la comarca i locals.

La solemnitat dels passos religiosos i el culte dels feligresos al Crist de la Bona Mort es barreja amb l’estridència i vistositat que caracteritza a la pólvora materialitzada en forma de coets, bengales o castells. Una particularitat que va captivar al president de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida.

La data en què va començar la processó no està massa clara. Basant-nos en uns 100 anys enrere i pel que comptaven algunes persones més velles del poble, ja es tiraven coets als anys 1900 i contaven que sols es va deixar de celebrar durant l’any 1937 en plena Guerra Civil. El 1993 es va crear la penya de Tiradors de Coets per assumir el cost. Al 2008 es va formalitzar com associació i des de 2011 els seus components, una cinquantena en l’actualitat, reben formació per a la manipulació d’articles pirotècnics.

Un acompanyament pirotècnic que destaca al llarg de tota la cita però especialment a l’entrada de l’ermita on s’ofereix una roda de foc i un ramell de focs artificials realment espectacular.

Processó del Crist de la Bona Mort de Bellús

Processó del Crist de la Bona Mort de Bellús

Comarcal.TV

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés