En l’última jornada de la Fira de Setembre, Canals acull una espectacular desfilada de Moros i Cristians amb la participació de 6 comparses i 2 ballets

Reprodueix vídeo

Desfilada de Moros i Cristians a Canals

Els carrers de Canals estan replets de celebracions durant la seua Fira de Setembre i el segon cap de setmana es reserva per als Moros i Cristians. El dissabte 21 per la vesprada fou moment de gaudir de la gran desfilada, pur espectacle de color i tradició que posarien es escena 6 comparses.

A cavall apareixen els banderins de la Junta Intercomparses i el del bàndol de la creu amb el grup de dolçainers i percussió la Socarrà de Xàtiva. El so de les campanes anuncien que l’exèrcit de Jaume I està preparat per lliurar les batalles de la Reconquesta. Però abans i per amenitzar l’espera l’Escola de Dansa Ballart va oferir al públic una coreografia molt dinàmica i també  plena de força.

El boato cristià s’enceta amb la comparsa Salvatges de nova creació, fundada al 2023.

Està formada per una esquadra de dones de negre, plata, llarga capa i tocat de plomes amb una cap ben clavada en el paper. I altra d’homes amb forta armadura. Acompanya l’Associació Musical Canalense interpretant la marxa de mateix nom “Salvatges”.

Segueix la filà creuats nascuda al 2010. La composen tant homes com dones que prenen,a més, el nom dels guerrers cristians d’Europa Occidental que participaren en alguna de les creuades de l’Edat Mitjana. Amb ells defila altra banda de Canals, la Unió Musical Santa Cecília, amb les marxes Talbal i Saragüells, La Cruzada i Xamarcai.

Veiem ara a les contrabandistes, comparsa fundada al 2020 i composta per dones que es divideixen en 3 esquadres. Totes elles van ben guapes amb les seues faldes de volants i alhora ventalls sacsejant a l’uníson. I les caps ballen navalles de grans dimensions. 75 aniversario i també Caridad Guardiola són les peces que sonen gràcies a la Unió Musical de Montesa.

Els últims membres de la creu que envaeixen els carrers de Canals són els templaris, comparsa nascuda al 2018 i amb la xaranga la Gramola Band Llosa de Ranes com acompanyament.

Disfruten els festers però també el públic que s’amuntegava en cada punt del recorregut que passaria per Avinguda Jaume I, després plaça Pont del Riu i fins avinguda Blasco Ibáñez.

A cavall el símbol de la mitja lluna ens avisa de l’arribada dels moros i amb el seguici de nou del grup la Socarrà de Xàtiva. Un gran ball oriental, un dels més antics del món que combina elements de diferents països del Mig Orient i Nord d’Àfrica seria bellament representat pel Club de Circ i Dansa Fantasi de Canals.

Un oasi al desert ens presenta als primers integrants del boato Moro,  la comparsa Kaftanes, fundada al 2017.

I compta amb dues esquadres on la fantasia està ben present a les seues vestimentes. La seua banda és la Tobo’s Blues Band de Xella.

I arriben ara els Berebers, comparsa molt nombrosa nascuda al 2022. I que desfila en 4 esquadres tant d’homes com dones. Aquesta és la tribu autòctona del nord d’Àfrica i els seus vestits ho demostren. La banda Fent Soroll, de Castelló posa les notes de les marxes El Moro del Sinc, Abenserraig, Jamalajam i Ximo. I així finalitza una entrada que gràcies a la música com les vestimentes i un gran ambient, ha fet viatjar als presents a altre temps.

I aquest acte ple de color donaria pas a una nit plena de música barrejada d’estils.

I ací tenim a un dels caps de cartell de la programació musical de la Fira de Canals, Danny Romero, tot un referent del regaaeton i música urbana. Ell és productor, compositor, DJ i també cantant amb més de 10 anys de trajectòria. Un temps on ha col·laborat amb artistes com Maluma, Becky G, Abraham Mateo o Nil Moliner. En 2011 va aconseguir el seu primer número 1 amb “Agáchate” i a dia de hui acumula 14 Discos d’Or i també 14 de platí. Un concert a vessar de fans  i que posaria el fermall d’or a la Fira de Setembre 2024 de Canals.

Desfilada de Moros i Cristians a Canals

Comarcal.TV

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés