El Crist de la Salut de Canals “puja” a la seua ermita en una participativa processó que tanca la seua festa i la programació de fira

Reprodueix vídeo

Pujà del Crist de la Salut de Canals

El diumenge 29 de setembre, Canals, tancava la festa en homenatge al Crist de la Salut. I ho feia amb la processó vespertina. Una pujà molt participativa, amb el so dels redoblaments de tambors i música de banda i amb llampades de focs d’artifici i també els ciris il·luminant el recorregut. Una cita solemne i alhora emotiva que també concloïa la programació de la seua Fira de Setembre.

A les set i mitja de la vesprada tenia lloc la lectura de les vespres a l’església. I és que l’organització d’aquesta festa al Crist de la Salut està al càrrec de la parròquia mitjançant una comissió del Crist que coordina tots els grups. Al finalitzar, la imatge eixiria del temple amb els fanals encesos i amb una anda decorada amb flors blanques i roges.

La creu parroquial enceta una llarga comitiva seguida dels sons dels tambors que es barregen amb les campanes.

La talla serà duta a coll per 12 portadors vestint tots ells camisa i blanca i passarà per carrers tan estrets com aquest de la Verge del Remei.

Molts són els veïns que, ben mudats, han volgut acompanyar al Sant i la nota de color el posaran els festers infantils i festeres de Gràcia d’aquest 2024 amb les seues respectives Corts. Les menudes portant mantellina blanca i de color negre al cas de les adultes.

La imatge representa a Crist crucificat clavat a la creu; en l’instant immediatament posterior a la seua mort. Al seu darrere trobem al clergue; després als regidors de la corporació municipal i l’alcalde Nacho Mira junt al vice-alcalde, Edu Badal. Tanca la Unió Musical Santa Cecília de Canals que fou constituïda en novembre de 1987 per trenta músics.

En aquest punt de l’itinerari, en un altar improvisat; Sant Miquel saluda al Crist de la Salut i aquest li correspon. Ací també serà testimoni d’un castell de focs.

Ja als últims metres i recorrent el Via Crucis s’arriba a l’ermita de mateix nom que el Sant.

Els portadors tornaran a demostrar la seua destresa baixant l’anda per poder-la entrar al temple mentre sona l’himne d’Espanya.

A l’esplanada, el retor de Canals, Emili Úbeda, es dirigeix als presents.

I efectivament aquest gran espectacle de focs artificials fou el colofó perfecte a una cita tan especial on cada any els veïns de Canals li professen gran devoció al Crist de la Salut.

I amb ella Canals posa el fermall d’or a la seua Fira de Setembre. Que durant uns dies han fet feliços als veïns i visitants i han omplert els carrers de celebracions, festa, comboi.

I d’aquesta manera es comença a treballar en una nova edició. Queden tots emplaçats a la Fira de Setembre de Canals 2025.

Pujà del Crist de la Salut de Canals

Comarcal.TV

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés