Barxeta rememora el seu passat bandoler amb la Fira de Roders plena de cites culturals i un gran mercat amb 42 estands, la meitat d’associacions locals

Reprodueix vídeo

Fira de Roders a Barxeta

Una trentena de cites lúdiques i culturals i un gran mercat tradicional que ha fet rècord de participació amb 42 estands, la meitat d’ells, 21 pertanyents a associacions locals. Aquestes són les dades que constaten l’èxit de la setena Fira de Tardor i Roders de Barxeta. Una fira ideal per apropar a la multitud de veïns i visitants que la van xafar, una part fascinant de la història del poble.

Una agradable temperatura també va fer eixir a la gent al carrer per passejar pels seus expositors plens de productes artesans. Per exemple, llibres en valencià;  decoració nadalenca i delícies gastronòmiques com formatges o xocolata. Els col·lectius del poble engrandiren el mercat amb la seua presència i amb un objectiu clar. Donar-se a conèixer i recaptar fons per a sufragar les seues activitats; és el cas de la comparsa Templaris, que enguany són capitans i també l’associació en defensa i benestar d’animals abandonats.

Una associació que en l’actualitat compta amb una trentena de gossos; a més d’atendre colònies felines.

Pel que fa als arrels i temàtica de la Fira es va comptar amb representacions teatrals i una ruta de roders guiada per l’expert en bandolerisme valencià del segle XIX, Manel Arcos. I és que durant segles, els camins de Barxeta foren d’obligada travessia per a comerciants i arriers que transportaven les sues mercaderies des de la costa del Mediterrani fins l’interior, principalment Xàtiva. Aquest continu pas de bens i productes, unit, a més, a la singular orografia del terme, va proporcional un escenari perfecte perquè roders i  bandolers cometeren assalts, tràfic de mercaderies o contrabans i assaltaments.

La variada programació també va incloure una exhibició canina, concerts, contacontes…

Per exemple el diumenge durant tot el matí els xiquets gaudiren d’aquest gran parc infantil habilitat a l’avinguda Jaume I. Ple d’inflables per a botar o salvar obstacles, a més derocòdrom o aquesta gran tirolina. A la una, al parc Jaume I va haver muixeranga a càrrec de la Socarrà de Xàtiva i concert de Jonatan Penalba.

Vora un centenar de persones formen aquesta muixeranga xativina que es fundava fa 10 anys i que arrossega a famílies senceres, inclús bebès.

Pel que fa a Jonatan Penalba va estar encantat de tornar a Barxeta. Aquesta ja és la seua tercera vegada.

I tant que dona gust poder gaudir d’un cap de setmana de mercat i replet d’activitats que, a més, connecten amb les arrels i la història del poble de Barxeta.

Fira de Roders a Barxeta

Comarcal.TV

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés