Durant 4 dies, la Fira del Bestiar, amb la prova de tir i arrossegament, una desfilada eqüestre i un espectacle pel Reial de la Fira de Xàtiva, rememora els orígens de la festa xativina

Reprodueix vídeo

Fira del Bestiar de Xàtiva

Des del 14 d’agost, i durant els següents tres dies, Xàtiva posa la mirada en el passat perquè la seua Fira es retroba amb els seus orígens amb la Fira del Bestiar, un dels seus esdeveniments amb més tradició, que s’ubica des de fa anys a les instal·lacions emplaçades a l’esplanada del costat del pavelló de voleibol.

Els animals, com no pot ser d’altra manera, centren el protagonisme i els amants d’aquesta disciplina – tot i l’aturada pandèmica de dos anys – s’han tornat a bolcar en una cita ineludible per al sector i per a les persones que han acudit des de sempre.

Però també en l’actualitat, la Fira del Bestiar és l’escenari de tradicionals pràctiques com les transaccions d’animals. La carpa habilitada ha acollit durant els últims dies una exposició de cavalls i l’últim dia d’aquesta fira d’animals, el dia 17, va tindre lloc una desfilada eqüestre, un espectacle del Centre Hípic La Font del Saladrar pel Reial de la Fira i com no, l’última de les sessions del Concurs de Tir i Arrossegament – que enguany celebra la seua 45 edició – amb una notable afluència de públic.

La prova de tir i arrossegament de la Fira del Bestiar és una competició puntuable per a la lliga de la Comunitat Valenciana. En l’edició de 2022 han participat 97 cavalls al costat dels seus responsables vinguts de tots els racons del territori valencià que lluiten per tindre l’exemplar capaç d’arrossegar els sacs de sorra més pesats, rememorant així el nostre passat agrícola.

A Xàtiva s’ha organitzat un concurs amb fins a huit categories, cinc d’elles amb un sol cavall i tres protagonitzades per dos o tres animals.

Les proves individuals es van dividir pel pes dels equins. En la categoria fins a 220 quilograms els primers van ser el carreter Antonio Hernández i el cavall Marc Márquez, amb un temps de 31 segons. En el següent grup —fins a 320 quilos— es va registrar un empat. El carreter Nicomedes de la Font i el seu cavall Tarzán van travessar la meta als 30 segons.

Els Germans Avia van registrar el mateix temps amb la seua egua Baya. En la categoria de fins a 420 quilos també va haver-hi dos guanyadors. Francisco Colomer i el seu cavall Obama van travessar la meta als 35 segons, igual que Comanxe, propietat dels Germans Avia. En el grup d’equins de fins a 520 quilos, l’egua Castanya va ser la més ràpida, amb un temps de 35 segons. Els seus propietaris són José García i Vicente Espinosa. I en la categoria sense límit de pes, el corser Platero va ser el primer, amb un minut i quatre segons.

La Fira del Bestiar de Xàtiva compta, des del 2018, amb una normativa per a la seua regularització. El document facilita els ramaders i intermediaria les operacions amb agilitat i transparència, l’oferiment d’instal·lacions higièniques i adequades i especialment, el fet de garantir el control sanitari dels exemplars i del compliment de la legislació vigent en matèria de benestar animal perquè la festa xativina del present torne a les seues arrels.

Fira del Bestiar de Xàtiva

Comarcal.TV

Fira del Bestiar de Xàtiva

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés