Xàtiva viu amb esplendor la festivitat del Corpus Christi

Reprodueix vídeo

Xàtiva viu amb esplendor la festivitat del Corpus Christi

Aquest diumenge 11 de juny Xàtiva va viure de nou amb gran esplendor i participació, ja que aglutina a més de 600 persones, la festivitat del Corpus Christi. Una festa, documentada al segle XIV, de les més antigues de la Comunitat Valenciana i que des dels seus orígens combina una part cívica amb la religiosa. A partir de la dècada de 1980 es va produir un procés de recuperació de la processó, que partia a les sis de la vesprada des de la Seu, en la qual participen alumnes de les escoles que durant setmanes es preparen per a les execucions de les nombroses danses.

De totes elles, la més coneguda és la de la Moma, ja que compta amb una gran càrrega simbòlica al representar la virtut que acaba amb els momos, que són els pecats capitals.

Però també estan les danses del Paloteig, els Arquers, Cavallets, Pastorets, Zíngares,  Turcs o la Magrana que es representen en dotze punts del recorregut.

També brillen els personatges bíblics que representen als protagonistes de l’Antic i Nou Testament.  Un sense fi d’elements incorporats al llarg del temps com és el cas de la Tortuga, recuperada al 2019 després de més de cent anys.  Va desaparèixer en 1922 al cremar-se com una falla. Aquesta nova peça és obra de l’artista faller Xavier Herrero.

A la processó trobem, entre altres, a l’agüelo Colomet per portar un colom en la mà i que representa a Noé, les heroïnes,  la Trilogia, el raïmot, el rei David i Betsabé, l’Arca de l’Aliança, els Apòstols, els Quatre Evangelistes que enguany estrenen vestimentes o  els Cirialots, els ancians esmentats per Sant Joan Evangelista en l’Apocalipsi, que en nombre de 24 són representants per figurants proveïts de sotanes, barbes blanques, corones i grans ciris.

Com comprovem, qualsevol part de la processó és impressionants però del capítol eclesiàstic destaquem la custòdia, on es troba el Cos de Crist. La de Xàtiva, del segle XV, és una peça d’orfebreria del gòtic flamíger. Conta la tradició que es va fabricar amb la primera plata arribada d’Amèrica que els Reis Catòlics regalaren al papa Alexandre VI.

Després dels rectors de la ciutat i l’abat, José Canet, tanca la desfilada la corporació municipal.

Xàtiva viu amb esplendor la festivitat del Corpus Christi

Comarcal.TV

Xàtiva viu amb esplendor la festivitat del Corpus Christi

 

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés