Pregó i cercavila festes d’Albaida
El divendres 29 de setembre, dia de Sant Miquel, Albaida enceta les seues festes patronals i de Moros i Cristians però és una setmana abans quan s’anuncia als quatre vents que les celebracions estan a punt de començar amb l’acte del pregó des del balcó de l’Ajuntament. Prèviament té lloc una gran cercavila. Una cita sempre especial per comptar amb l’acompanyament dels Gegants i Nanos, de les danses representatives del folklore local i de balls tradicionals com els cavallets o el de cintes o vetes.
Fou al 2014 quan el grup de percussió, metall i dolçaina Raval Jussà d’Albaida estrenava una música per fer ballar als nanos i gegants. El propòsit fou el de recuperar la tradició i la seua presència en els dies més importants de la localitat i aquest és un d’ells. Els gegants d’Albaida daten de 1815 encara que aquests són de segona generació, dissenyats en 1940 després de cremar-se les originals en la guerra civil. Els gegants, de 3,5 metres d’altura i un pes d’entre 25 i 35 quilos encarnen als següents personatges. Marquès i marquesa; llaurador i llauradora, moro i moro i alcalde i alcaldessa. El Nanos o Cabuts han estat recentment restaurats per la Universitat de València conservant les formes d’aquestes peces també centenàries. Un treball que reflecteix el compromís de l’Ajuntament d’Albaida amb l’Associació encarregada dels mateixos per conservar el patrimoni local.
A la cercavila no faltaren tots els membres de la Comissió Verge del Remei 2023; tant infantil com adulta.
Tots ells van abillats amb brusa negra, mocador i banda precedint les màximes representats; la Regina Infantil Marta Soler, i la Major, Maria Bellver, acompanyada pel President, Xavier Palop.
Ja en la plaça Major, els tres foren rebuts per l’alcalde, Alejandro Quilis, i altres membres de la corporació municipal. Després, des del balcó consistorial es divisava l’estampa un recinte abarrotat i és que cap veí vol perdre’s l’oportunitat d’escoltar el pregó, una invitació a les festes.
Les d’aquest any seran unes festes amb caràcter especial i molt significatives ja que compten amb la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial per al Toc Manual de Campanes.
L’acte concloïa amb tots els presents cantant l’himne d’Albaida i amb el cel il·luminat per l’espectacle de focs d’artifici.
Albaida està així a punt per vestir-se de festa en honor a la Verge del Remei i els Moros i Cristians fent honor a la festa de la Reconquesta que tindrà el seu punt àlgid amb l’entrada del 9 d’octubre, dia dels valencians.
Pregó i cercavila festes d’Albaida
Comarcal.TV