Rècord de calor en gener
L’any començava amb jornades on s’han superat rècords de temperatures i les nostres comarques centrals no han escapat aquesta tendència esdevinguda pel canvi climàtic. Fontanars dels Alforins i Ontinyent són dos de les cinc localitats en tota la Comunitat on l’anomalia tèrmica més acusada en gener respecte a la mitjana històrica registrada entre els anys 1991 i 2020.
En Fontanars la temperatura mitjana al primer mes de l’any fou de 10,3 graus quan la mitjana històrica es situava en 6,7; una desviació per tant, de 3,6 graus. Al cas d’Ontinyent, la quota arribada pels termòmetres fou 12,5 graus; 3,3 graus més. En Bicorp l’anomalia fou de 2,9 i en Xàtiva, de 2,3. A tot el territori gener ha sigut el més càlid, almenys des de 1950.
Però a més de càlid també ha sigut extremadament sec amb un acusat dèficit de pluges segons s’extrau del balanç de l’Aemet. La situació es constata als mateixos observatoris de les comarques de la Costera, la Vall d’Albaida i la Canal de Navarrés. Així en Ontinyent es recolliren 32,1 litres per metre quadrat, un -49% i en Fontanars 26, 9 litres, un -26% que la mitjana històrica. Aquest episodi de sequera és més acusat en Xàtiva ja que en gener les pluges foren de 25,4 litres quan la mitjana és de 63,9 litres. La lectura global de les tres províncies també deixa entreveure la influència del canvi climàtic. El primer quadrimestre de l’any hidrològic 202-2024, que començava l’1 d’octubre és el més sec des d’almenys 1950.
Rècord de calor en gener