Elio Cabanes, alcalde de la Font; “Quan es tracta de municipis estem tots junts”
Les alcaldies de Vallada, La Font de la Figuera, Moixent i Montesa s’han reunit esta setmana amb la Subdelegació del Govern a València per a estudiar els tràmits de l’autorització per a construir una línia d’evacuació d’alta tensió voltaica que creuaria els seus territoris des del parc solar fotovoltaic Almansa 1.
Els alcaldes d’estos municipis de la Costera han traslladat al subdelegat, José Rodríguez Jurado, qüestions entorn de la instal·lació d’esta línia que afectarien negativament el seu patrimoni cultural, rural i paisatgístic. En 2023, el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic va atorgar l’autorització administrativa per a la construcció d’esta línia d’evacuació elèctrica de 36 quilòmetres de longitud que travessaria les quatre localitats.
María José Tortosa, alcaldessa de Vallada, compte a Levante-EMV que han eixit «bastant contents» de la reunió perquè necessitaven «saber l’estat de l’expedient» i, després d’esta trobada, tenen «un poc més de força» i volen «escoltar els veïns». En la mateixa línia, Elio Cabanes, alcalde de La Font de la Figuera, exposa que tenien «dubtes» sobre este expedient. «Sol·licitarem accés al document per a veure quines al·legacions podem fer perquè este projecte no s’adequa als interessos de La Font ni al seu patrimoni», comenta.
«Encara que justament el traçat que passa per Vallada sí que estaria soterrat, hi ha altres trams que afectarien els territoris veïns», comenta Tortosa. Tots dos alcaldes sostenen que els quatre municipis van «de la mà» i seguiran una línia «unànime» quant a la presa de decisions. Així, Cabanes explica que l’«última paraula» la tenen els ajuntaments, perquè són els qui poden concedir o no la llicència d’obres.
Este alcalde argumenta que intentaran que la nova línia d’alta tensió s’adeqüe als plans generals d’ordenació urbana i, si no ho fa, posaran «tots els impediments possibles perquè no es duga a terme». Cabanes denuncia la «saturació» d’infraestructures com esta en el seu territori, perquè la vall de Montesa ja compta amb una autovia, dos línies de ferrocarril, dos d’alta tensió, el gasoducte, el transvasament i la nova línia projectada. «Ja tenim massa infraestructures en el nostre territori i arriba un moment en el qual La Font no sembla un terme municipal sinó una xarxa de servicis per a l’Estat espanyol. Hem d’ajudar a este, però volem que es respecte el nostre patrimoni», declara.
Encara que la Declaració d’Impacte Ambiental atorgada al projecte va ser positiva, obligava l’empresa de la instal·lació a eliminar 50 torres de molt alta tensió (de les més de 100 que hi havia previstes) i a soterrar diversos trams de la línia elèctrica en zones protegides pel seu valor mediambiental i per la seua avifauna. No obstant això, l’alcalde de La Font de la Figuera explica que el soterrament de la línia «també seria un problema perquè significaria arrancar arbres que no sabem si es podran replantar, a més de que hi ha una possible zona industrial a futur que també passa per ací i este projecte ens deixaria sense ella».
D’esta manera, les alcaldies van traslladar al Govern les preocupacions dels veïns del territori, perquè esta instal·lació va suscitar des del primer moment nombroses al·legacions i el rebuig tant dels propis ajuntaments com de diverses associacions ecologistes. Actualment i segons els acords en la reunió d’esta setmana, estan esperant un tràmit d’audiència amb el Ministeri.
Elio Cabanes, alcalde de la Font; “Quan es tracta de municipis estem tots junts”