Processó de Les Cortesies de Xàtiva
Aquest Dimecres Sant, a la mitjanit, Xàtiva vivia l’acte més emblemàtic, sobrecollidor i singular de la seua Setmana Santa, la processó de les Cortesies. Acte que representa l’encontre de Crist amb sa mare camí del calvari i que es du a terme en una abarrotada plaça de Sant Francesc. És a més una de les cites més antigues de tota la Comunitat Valenciana ja que el seu origen es remunta a 1591.
Un esdeveniment ple de simbolisme que té a dues imatges com protagonistes.
Nostra Senyora de la Soledat, processonada per la confraria de la Puríssima Sang de Crist que ix a les deu i mitja de la Seu. L’anda, de fusta tallada amb dosser sostingut per sis varals és duta per 24 portadors. Acompanya la banda de tambors Rytmus. També fidels amb ciris del color de la sang, confrares, membres de la corporació amb l’alcalde Roger Cerdà al front i tanca la banda de la Nova.
Un quart d’hora després parteix des de l’església de la Mercè i Santa Tecla la imatge titular de l’Ecce Homo amb rostre del segle XVI, capa del XVII i restaurada en 1952 per Vicente Rodilla. Segueix per Pouets, Sant Jaume, Hostals, Bassa i Sant Francesc. Ací és també nombrosa la quantitat de fidels i regidors de l’Ajuntament. L’anda és de fusta daurada amb baldaquí, fanals i balcó de plata. Els confrares porten una espècie de boles penjant que s’atribueixen als “botiflers”, nom amb el sque es coneixia als partidaris de Felip V, homes influents i inclús de la noblesa. I aquesta confraria, com tantes altres de Xàtiva compta amb una imatge de clavaris.
Seguint cadascuna el seu itinerari, poc a poc les imatges van aproximant-se per arribar a la porta de l’antic convent de Sant Francesc del segle XIV. Ací ja espera una multitud i el silenci de la nit només és trencat per la música de banda, de cor i de tambors.
A la plaça les dues imatges es troben cara a cara i el cor polifònic amenitza l’espera.
I arriba el moment més esperat. Els armats, la guàrdia petroriana custòdia de l’Ecce Homo ofereix la seua típica dansa per saludar primer a la seua imatge i després per cortesia a sa mare. Seguidament és el torn dels saluts dels pendons per part de cada confraria.
Finalment, els portadors de la Soledat realitzen tres genuflexions consecutives que simbolitzen tres reverències de la Verge, la mare davant del seu fill, pres camí del suplici. Un moment únic i ple d’emoció que arranca els aplaudiments dels presents.
I així finalitza “Les Cortesies”, un dels actes més identificatius de la setmana santa xativina amb els dos passos tornant a les seus parròquies.
Comarcal.TV