Alerta per l’augment de morts per ofegament
Els ajuntaments estan en alerta per l’augment de morts per ofegaments. En el que portem d’any 32 persones han mort ofegades i l’any passat van morir 67 en total. Tot indica al fet que la xifra a final de 2023 serà major, perquè els mesos d’agost i setembre solen ser els més tràgics.
La Comunitat Valenciana, de fet, lidera l’estadística de l’Informe Nacional d’Ofegaments de tota Espanya.
Vint dels 32 ofegaments d’enguany s’han produït a les platges, mentre que els ofegats en piscines són 7. Les cinc víctimes restants es van ofegar en altres espais aquàtics com a embassaments, rius o basses de reg.
La gran majoria d’ofegaments succeeixen per imprudències. Per aquest motiu cal apel·lar a la conscienciació de la ciutadania per a evitar accidents fatals. Els consells tenir en compte són fàcils de complir.
El primer és banyar-se sempre en una zona vigilada perquè no es repetisquen el fets ocorreguts aquesta mateixa setmana a Tavernes de la Valldigna on tres persones van perdre la vida ofegades, dues d’elles quan es van llançar a l’aigua per a tractar de salvar al primer.
El segon consell és fer cas a les recomanacions del socorrista. En cas d’acabar ficats en un corrent de ressaca, el que es recomana és no lluitar per a tractar de tornar a la vora, ja que això només produirà que la persona estiga molt més cansada i nerviosa. D’aquesta manera més bé cal nadar lateralment fins a aconseguir eixir del corrent que ens espenta cap a dins. Recorden que a la mar no existeix mai el “risc zero”.
La Federació de Salvament i Socorrisme tan sols recull dades d’ofegats des de l’any 2017. En 8 anys han mort 454 persones, i en tota Espanya la xifra arriba als 3.368 registrats.
Des de 2019, la Comunitat Valenciana lidera el nombre de morts per ofegament. Un total de 232 persones han mort les nostres piscines, rius i platges.
32 morts ofegats, 20 d’ells a la mar