Atzeneta d’Albaida conclou les Festes Patronals
Atzeneta d’Albaida tanca les Festes Patronals amb la celebració, el dissabte 21 de setembre, del dia del Crist de la Fe i del Mont Calvari, un dels més destacats de la seua programació.
Enguany l’oratge ha creat una estampa diferent a l’habitual i els feligresos que participarien en la solemne processó de la baixada del Crist des de l’ermita portaven en una mà el ciri i en l’altre el paraigües.
Malgrat la dèbil però incessant pluja, el protagonisme seguiria sent per al Santíssim, que com cada any reuneix el veïnat al seu voltant.
Al so del repic de campanes i de l’himne nacional la imatge del venerat crist de la Fe i del Mont Calvari va eixir a l’exterior del temple per començar el descens fins a la parròquia San Juan Bautista.
Ho feia protegit amb aquest plàstic per a no fer-se malbé per l’aigua i a muscles de 16 portadors que amb pas ferm baixaven fins al poble la preciosa talla del Santíssim.
La imatge del Crist d’Atzeneta és una de les més venerades de la comarca, perquè no són pocs els veïns d’altres localitats que s’apropen este dia per a participar en les festes de la localitat.
Entre ells autoritats, que no van témer el mal oratge, com ara la senadora Estela Darocas o els alcaldes de Montaverner i Albaida, entre els representants polítics locals.
Com veuen, moltíssimes persones acudeixen a la cita religiosa i omplin els carrers de la localitat desfilant en dues fileres.
I és que Atzeneta té com a bandera ser un poble acollidor i comparteix amb els visitants les seues festes més assenyalades.
La devoció pel Crist de la Fe i del Mont Calvari compta ja amb més de tres-cents anys d’història i està molt arrelada, també entre els més menuts tal i com ho demostren el dia de la festivitat els xiquets i les xiquetes combregats en aquest 2024.
Especial entrega la que mostraren de les clavariesses que seguiren de prop al Crist del Mont Calvari vestides de negre i amb mantellina.
Acompanyen el pas també els Festers amb el president tancant la comitiva i seguit de les autoritats locals.
La pluja ha obligat a fer el recorregut de manera més lleugera, així que abans dels migdia, la imatge ja ha arribat a l’església i entra al temple de Sant Joan Baptista on se li dedicarà una missa en els seu honor.
Per fi, a cobert, podem gaudir de la bellesa de la imatge a la que si li retira el plàstic que l’ha resguardat durant la “Baixà”.
El Santíssim, que està custodiat per dos àngels, és conegut popularment com “El Morenet” pel seu to torrat que llueix amb magnificència. Aquest color es deu al fet que durant les guerres napoleòniques els soldats ocupants la van llançar al foc, encara que no aconseguiren cremar-la. Durant la persecució religiosa de la Guerra Civil, uns joves la tragueren de la seua capella i l’amagaren en un nínxol de l’antic cementeri situat darrere l’ermita, passant després a una casa del carrer San Roc.
La litúrgia, cantada pel cor de la localitat, aporta una nota de distinció a una homilia que dona pas minuts després a la tradicional ‘plega’ fins l’ermita, ara ja amb el sol fora.
Els carrers s’omplin de música i d’alegria.
Les clavariesses es lleven la teula i mantilla negra i es posen mantó de manila. Acompanyades per la banda de música i les autoritats realitzen una cercavila en el qual van col·locant a veïns i forasters les ‘creuetes’, xicotetes creus adornades amb un llaç, elaborades elles mateixes.
Una vegada arribats tots a l’ermita, té lloc la mascletà a càrrec de la pirotècnia Aitana.
Després de tres caps de setmana de festa, el poble d’Atzeneta posa en punt i final als actes religiosos i de Moros i Cristians.
Tot i que ha estat un any complicat per als festers que han estat un grup molt reduït, tots ells donen per finalitzat el seu mandat amb satisfacció perquè tot ha eixit millor del que esperaven. L’any que ve, el poble d’Atzeneta d’Albaida tornarà a reviure moments com tots els que han compartit aquest any, moments molts especials que ja totes i totes guarden en la seua memòria.
Atzeneta d’Albaida conclou les Festes Patronals