Festa de la Beata Inés de Benigànim
El diumenge 21 de gener Benigànim celebrava el dia gran de la Beata Inés enguany més especial si cap per moltes raons. Entre elles està la celebració del 25 aniversari del dia en què fou declarada pel plenari de l’Ajuntament filla predilecta de Benigànim i alcaldessa honorària i perpetua. També la recent restauració de les andes que han sigut sufragades per la comissió de festers del 2024. I com no, la coincidència per caure en diumenge que ha provocat una major afluència de visitants i devots.
Ja més públic es va poder vore la nit prèvia amb la cremà de la monumental foguera en la plaça que porta el seu nom, davant l’església que presideix el convent de les Agustines Descalces.
Una pira que cada any munten els mateixos festers i col·laboradors. Minuts abans de les nou de la nit, els festers fan entrada acompanyats per la música de la Tropical de Benigànim. Ells duent els escapularis i alhora elles les medalles i grans rams de roses blanques, símbol de la puresa que identificava a la Beata. Festers que han treballat de valent per poder portar endavant el voluminós programa. I que en aquesta nit homenatjaren al seu membre més major, “Lola la del forn” de 91 anys.
El mateix president seria l’encarregat de botar-li foc a la foguera. Unes grans bengales il·luminen la pira i també el posterior castell de focs fa que tots els espectadors alcen les mirades al cel. Les flames ja amb intensitat van abraçant la foguera. Foguera que amb els trocs encara cremant s’hauran de retirar perquè tot estiga llest en el dia més assenyalat de l’any en Benigànim.
El calendari marca per fi el dia 21 de gener, el mateix en el que la vida terrena de la Beata va tocar a la seua fi per a nèixer a la immortalitat. En aquesta jornada Benigànim no dorm. I ben aviat els veïns pregonen pels carrers que el dia per honrar a la patrona ha arribat.
Ja a les onze i mitja els festers fan entrada a una abarrotada plaça, tots de rigorós negre, elles amb teula i mantellina ofrenen els seus rams a la beata.
Seguidament té lloc la solemne eucaristia del pontifical. Presidida enguany per l’abat de la Col·legiata de Xàtiva i vicari episcopal de la zona, Camilo Bardisa. Una missa de campanya que, des de fa més de 50 anys, es celebra a les portes del temple. I que compta amb la lectura de passatges per part dels mateixos festers i l’excel·lent acompanyament musical de la Coral Sinenómine sota la direcció de Miquel Pons García.
Acabada la litúrgia és de visita obligada el convent de les Agustines Descalces. Aquesta és l’ordre de la beata i està integrada per nou religioses afables i “youtubers” que volen fer santa a la Beata Inés.
A les cinc de la vesprada i com remat perfecte a la jornada s’enceta la processó, famosa per les seues interminables fileres, pels seus carrers decorats i per les representacions de la vida de la Beata.
La d’enguany finalitzaria al carrer Torrella. La primera processó es va celebrar en 1925 gràcies a un privilegi especial concedit des de Roma amb motiu del tercer centenari del naixement de la Beata Inés. A meitat dels anys 50 la cita va recuperar tot el seu esplendor. I començaria a fer-se anualment amb l’arribada a Benigànim de la imatge procedent de València. Obra de l’escultor en Carmelo Vicent i donada per la il·lustre devota valenciana Antonia Martínez. Imatge portada a coll per membres de la filà Bandolers.
Els veïns veterans que han vist passar mols anys a la Beata per les seues cases han sabut transmetre la cura i el mim necessari per mantenir viva aquesta festa i els seus costums. És per això que aquests carrers estan decorats amb detall amb garlandes, teles i domassos, plantes i flors, testes o catifes.
Els passatges de la vida i miracles de la Beata també il·lustren el recorregut processional. D’aquesta forma “Els Miracles” consisteixen en representacions escenificades pels propis veïns que romanen durant tot el transcurs de forma estàtica, una autèntica meravella.
En definitiva una autèntica manifestació de religiositat, art i fe per la beata Inés de Benigànim. La dona més important i representativa de l’església valenciana que encara es troba entre els sants més afavorits de la devoció popular.
Festa de la Beata Inés de Benigànim