El personal de neteja de l’hospital de Xàtiva denuncia la precarietat del seu treball

Reprodueix vídeo

El personal de neteja de l’hospital de Xàtiva denuncia la precarietat del seu treball

“La neteja no és negoci, la neteja és salut”. Sota esta proclama, desenes de treballadores del servici de neteja de l’hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva s’han concentrat este dilluns a les portes del centre sanitari per a denunciar la “precarització” de les condicions laborals a les quals estan subjectes.

La protesta ha posat el focus en la “dràstica” reducció del nombre d’hores de treball estipulades en els successius contractes que ha anat adjudicant la Conselleria de Sanitat en els últims temps. Segons les xifres que maneja el comité d’empresa, des de 2011 el nombre d’hores anuals remunerades en el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent —que també abasta els centres de salut i l’hospital de la Vall d’Albaida— s’ha rebaixat en 40.000 (de 182.031 a 141.08), la qual cosa es traduïx en la pèrdua de més de 20 llocs de treball a jornada completa en la plantilla per la no cobertura de les jubilacions i baixes del servici. Paral·lelament, no obstant això, el preu abonat per l’adminisración a l’empresa contractista s’ha anat incrementant.

Esta circumstància ha derivat en una deterioració de la qualitat de la neteja de l’hospital i en un augment de la càrrega de treball i estrés per a les treballadores. “No hi ha una neteja segura si no es desinfecta. Si no es fan les coses amb el seu degut temps i com s’han de fer pot haver-hi un risc d’infeccions per al pacient”, ha advertit el portaveu de Comissions Obreres en el comité, Salva Carbonell.

L’últim plec del servici de neteja del Lluís Alcanyís es va elaborar en 2019 amb una vigència de cinc anys i es va adjudicar en 2021 a Serveo, firma participada pel fons d’inversió Portabello i Ferrovial. La particularitat del contracte, segons indica Carbonell, és que no obliga l’empresa a fixar un nombre d’hores o una plantilla mínima, “per la qual cosa quan negociem o es jubila algú no contracten a ningú si no volen”.

L’objectiu de la concentració d’este dilluns passa per exigir a Sanitat que es determine “un nombre real i just” d’hores en el futur plec de cara a “garantir una neteja segura, una asèpsia i una desinfecció com un hospital requerix”. En l’actualitat, el servici es troba en el seu primer any de pròrroga, que acaba el 31 de juliol, i tot apunta al fet que es tornarà a prorrogar almenys un altre any més.

El comité d’empresa de l’hospital de Xàtiva censura que la conselleria ha substituït la determinació d’unes hores efectives i una plantilla mínima per unes costoses auditories externes que, al seu juí, “no són la solució”, perquè “no garantixen la millora de les condicions”, donada la necessitat de més mà d’obra per a prestar els treballs exigits. “A l’haver més càrrega laboral la gent neta amb més estrés, amb més por de deixar-se alguna cosa o al fet que les coses no isquen com han d’eixir i se li amoneste: això crea molt malestar, ansietat i por”, observa Salva Carbonell.

Les empreses licitadores presenten uns protocols a la conselleria que establixen una sèrie de productes, mitjans i pautes sobre què s’ha de netejar i com. No obstant això, segons incidix Sámper, estos protocols “no s’ajusten a la realitat, atés que s’estan fent molts treballs a correcuita”.

Per al comité d’empresa, resulta “inviable” que, amb el nombre d’hores actualment estipulades, “es puguen fer moltes tasques com s’han de fer”. Per exemple, revelen que a l’hospital no s’estan fent alguns treballs de neteja relacionats amb el manteniment de sòls o cristalls o la retirada de mobiliari per a netejar determinades superfícies.

“Moltes vegades no s’estan netejant les altes hospitalàries perquè no es pot fer tot el treball que tens en cinc minuts. La gent s’està queixant que està tot deficitari: damunt que l’edifici és vell s’afig problemàtica que la neteja no es dona en les millors condicions», aprofundix el portaveu d’UGT.

Malgrat que els servicis de l’hospital de Xàtiva han crescut de manera exponencial en els últims anys, el comité d’empresa denuncia que no s’ha fet una valoració de les hores addicionals que requerix la neteja dels nous espais habilitats, que està sent absorbida per una plantilla minvant que patix el «desgast» d’haver de fer més amb menys recursos.

Els sindicats denuncien que l’últim plec es va elaborar des de la Conselleria de Sanitat en 2019 sense fer partícip al Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent a l’hora de determinar les necessitats reals del servici. “Les empreses fan números des d’un despatx sense dignar-se a vindre ací per a valorar al que s’han d’enfronta”, mantenen, per a a continuació exigir “una valoració clara i objectiva” del servici que garantisca “un número de plantilla justa que genere seguretat per als usuaris i els treballadors sanitaris”. “La neteja hospitalària no pot ser un negoci; no podem deixar un xec en blanc a les empreses perquè decidisquen plantilla”, insistixen des del comité.

Els sindicats reclamen una millora de les condicions laborals del servici en el futur concurs i, si pot ser, que l’actual contracte no torne a prorrogar-se un altre any més, donades les necessitats de reforç que té la plantilla.

El personal de neteja de l’hospital de Xàtiva denuncia la precarietat del seu treball

Comarcal.TV

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés