Actuació de restauració ambiental al pantà de Bellús
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), O.A., ha celebrat una reunió amb els Ajuntaments de Bellús, Guadassèquies, Sempere, Benissuera, Alfarrasí, Montaverner, Otos, La Pobla del Duc, Quatretonda i Benigànim. Per a explicar el projecte de restauració ambiental previst per a l’entorn de l’embassament de Bellús. L’actuació compta amb un pressupost que supera els cinc milions d’euros. I planteja la creació d’un cinturó verd, constituït per espècies autòctones de ribera. Que actuarà com un filtre ecològic i natural amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aigua de l’embassament.
L’Organisme ha fet balanç dels treballs posats en marxa per a millorar la qualitat d’esta massa d’aigua en tota la vall del riu Albaida. Cal recordar la instal·lació d’una torre multipresa que ha permès acabar amb el problema de les males olors, un dron-vaixell que monitoritza l’estat i la qualitat de l’aigua de l’embassament en temps real, el conveni firmat amb ADIF per a solucionar el problema d’estabilitat de la via ferroviària, i les actuacions previstes aigües amunt de l’embassament: els nous col·lectors a Ontinyent i l’Olleria, la construcció d’un tanc de tempestes a Benigànim i l’ampliació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals d’Alfarrasí. Actuacions, moltes d’elles ja en execució, que sumen una inversió de al voltant de 25 milions d’euros.
També s’ha fet referència a la possibilitat de realitzar una despesca selectiva, en la qual només es retiraran espècies invasores, este mateix estiu.
Respecte al cinturó verd projectat per a l’entorn de l’embassament de Bellús, el Comissari d’Aigües tindrà una doble funció. D’una banda, la recuperació de la vegetació autòctona de ribera que “aconseguirà retenir els nitrats i evitarà que arriben fins a les aigües de l’embassament”; i per un altre, es realitzarà una millora ambiental, a través d’una senda per als vianants perimetral, que “ajudarà a posar en valor una zona verda per a l’ús lúdic i turístic”.
La superfície total a reforestar cobrirà una extensió superior a les 126 hectàrees i s’estima que es plantaran al voltant de 47.000 unitats d’espècies vegetals autòctones. Al mateix temps, a més de les plantacions, l’Organisme continuarà eliminant les espècies exòtiques invasores presents en tota la zona.
El cinturó verd es vertebrarà mitjançant una senda per als vianants perimetral que “connectarà el territori i fomentarà l’ús recreatiu”. La longitud total del camí aconseguirà els 21 quilòmetres, tindrà una amplària de al voltant de tres metres i envoltarà la totalitat de l’embassament connectant els 10 municipis beneficiats per l’actuació. A més, s’ha projectat la construcció de quatre passos per als vianants per a salvar les irregularitats del terreny.
D’altra banda, s’adequaran els accessos i l’entorn de sis zones recreatives, amb una extensió total d’11 hectàrees, per a posar-les a la disposició dels municipis. Amb això es generaran espais verds pròxims a la ciutadania amb un alt benefici social i divulgatiu.
Actuació de restauració ambiental al pantà de Bellús