La Diputació de València enforteix l’aposta pedagògica sobre memòria democràtica amb dos noves webs i el llibre que narra la història d’Antonio Gutiérrez, un dels 500.000 espanyols que van fugir en la guerra

Reprodueix vídeo

La Diputació de València compta amb tres noves eines de memòria democràtica

La Diputació de València compta amb tres noves eines per a enfortir la seua aposta per la pedagogia en referència a la memòria democràtica. La vicepresidenta primera de l’ens i responsable de l’àrea, Natàlia Enguix, ha presentat presentat les webs ‘València a la Segona República’ i ‘La batalla per València: els bombardejos’, així com del llibre ‘Mi odisea. Memorias de una familia de la Desbandá’, que amplien l’aspecte més formatiu de la institució i complementen ferramentes tant digitals com bibliogràfiques ja existents. En l’acte van participar, al costat d’Enguix, els tècnics Paco Sanchis i Eva María García, i José María Azkárraga i Nelson Seguí com a coordinadors dels projectes.

El web “València a la Segona República” destaca pel seu disseny altament didàctic i la navegació està concebuda com un recorregut interactiu.

A més, poden descarregar-se catàlegs, articles d’investigació i de premsa sobre diversos temes com la vida quotidiana, l’educació o la Constitució de 1931.

Per part seua, la pàgina digital “La batalla per València: els bombardejos” tanca el cicle sobre València. Que es desenvolupa en tres pàgines: la de la València republicana, la de la guerra a la ciutat i la de la València franquista. Sorgix a partir dels estudis de Lluís Sanjuán sobre el bombardeig del 15 de maig de 1937, en el qual van morir 53 persones. El web compta amb la col·laboració de la Universitat de Califòrnia, de l’Arxiu Històric del Partit Comunista, del de la Creu Roja, dels hereus del fotògraf Walter Reuter, la Biblioteca de València, el col·leccionista Matías Alonso i un llarg etcètera.

Finalment, el llibre ‘Mi odisea. Memorias de una familia de la Desbandá’ narra la història d’Antonio Gutiérrez i la seua família.

Un més dels 500.000 espanyols que van haver de fugir d’Espanya a conseqüència del conflicte bèl·lic. Es tracta d’un diari escrit pel mateix Antonio, la qual cosa l’imprimeix un major valor a la narració. Tanmateix, el llibre recull les penúries i dolors d’esta llarga “desbandá”. D’esta fugida que s’inicia amb un atac de les tropes franquistes sobre una caravana de civils que tractava de trobar refugi en territori republicà. El diari, que no s’havia publicat fins al moment, arriba a la Delegació de la Diputació a través de la política de suport a l’aprenentatge del valencià en terres argentines, on van acabar els successors d’Antonio Gutiérrez.

Així, la publicació passa a formar part del catàleg de llibres de memòria democràtica de la Diputació de València i serà difosa, al costat d’una trentena de títols, entre les biblioteques municipals de la província, en el marc del programa ‘La memòria en les biblioteques’ de la delegació que dirigeix Natàlia Enguix.

Comarcal.TV

La Diputació de València compta amb tres noves eines de memòria democràtica

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés