L’agricultura ecològica en la Comunitat Valenciana ja representa el 20% de la superfície de cultiu el que suposa un increment del 135% en l’última dècada
El sector ecològic en la Comunitat Valenciana torna a créixer en tots els indicadors: operadors, superfície certificada, facturació, producció i indústria vinculada; en concret estem 10 punts per damunt de la mitjana estatal i a tan sols 4,5 punts dels objectius europeus per a 2030. Així, la superfície dedicada a aquest model agrari més respectuós amb el medi ambient, ja que utilitza de forma òptima els recursos naturals, sense emprar productes químics en fitosanitari o herbicides, és d’un 20,5% que en hectàrees suposen 153.503. En l’última dècada la superfície certificada s’ha incrementat en un 134,5%. Totes dades exposades en la presentació de l’informe del Sector en 2021.
La producció ecològica també consolida, pel que fa a la rendibilitat, la seua tendència a l’alça amb millors preus en origen i un major increment de la demanda en països del vell continent. De fet el volum de facturació del sector arribava a 736,2 milions d’euros, un 17,6% és que el 2020. Si fem referència al número de productors; és a dir, agricultors, ramaders, viveristes i productors aqüícoles. Aquests ha crescut un 24% i el número d’empreses, ja hi ha 809, s’han incrementat en un 8,1%.
En termes de Superfície Agrària Total, la dedicada a l’agricultura ecològica en la Comunitat Valenciana representa el 6,6% i la major part d’aquests terrenys són ocupats per vines, en primer lloc, fruits secs, oliveres, cítrics i cereals. En concret, al llarg del 2021 el creixement de vinyes es xifra en un 22,3%.
La consellera d’Agricultura ha anunciat que el II Pla 2021-2025 d’Agricultura Ecològica compta amb 114 milions d’euros per aprofundir en la seua producció.
Tot i així aquest tipus d’agricultura s’ha d’enfrontar a reptes i oportunitats durant propers anys amb especial èmfasi en la fertirrigació en comú que, en moltes ocasions limita el desenvolupament del sector. També es considera fonamental incentivar el consum intern d’aliments ecològics a través de menjadors escolars i llocs públics.