Acte únic en Espanya
És un dels actes més especials i singulars de la Setmana Santa xativina i el més multitudinari. L’encontre, conegut popularment com les Cortesies té lloc cada dimecres Sant a les dotze de la nit, front a la porta gòtica de l’església de Sant Francesc. La imatge de la Soledat es deté davant l’Ecce Homo i li dedica tres reverències en un gest solemne que commou i arranca els aplaudiments dels centenars d’espectadors que es congreguen a la plaça.
Un moment de gran simbolisme que el converteix en una joia patrimonial. I és que mentre en la resta de processons, la imatge del Natzarè centre els actes de l’Encontre, en Xàtiva és l’Ecce Homo el protagonista junt a la Soledat. Un detall que converteix a les Cortesies en un acte únic a tota Espanya.
Així, cada confraria inicia la seua processó des de punts oposats de la ciutat i avancen fins a confluir en la plaça de Sant Francesc. A les 22:30 hores, la Confraria de la Sang, portant a la Soledat, parteix des de la Seu. Entre altres, el recorregut segueix per Segurana, plaça Sant Pere, Benlloc, carrer de l’Àngel, Trinitat i Montcada. L’acompanya el grup de percussió de l’Acadèmia Rytmus i la banda de la Societat la Primitiva Setabense.
A les 22:45 inicia la seua eixida la Congregació del Santíssim Ecce Homo que parteix des de la parròquia de la Mercè i Santa Tecal. La processó discorre per carrer Taquígraf Marí, plaça Sant Jaume, Hostals, plaça la Bassa, carrer i plaça Sant Francesc. Els acompanya la banda de tambors de la congregació i la Societat Musical la Nova. La imatge titular, amb rostre del segle XVI i capa del XVII fou restaurada en 1952 per Vicente Rodilla. L’anda és de fusta daurada amb baldaquí, fanals i balcó de plata.
l’Ecce Homo pel carrer Sant Francesc i la Soledat per Montcada fins trobar-se.
També, abans de les cortesies té lloc una posada en escena de profund arrelament històric que busca recrear els seus inicis. Els armats, la guàrdia petroriana custòdia de l’Ecce Homo ofereix la seua típica dansa per saludar primer a la seua imatge i després per cortesia a sa mare. La Coral Polifònica Ciutat de Xàtiva interpreta el tradicional Motet a la Verge de la Soledat. Ara és el torn dels saluts dels pendons per part de cada confraria fins arribar a la culminació, les tres genuflexions de la mare al seu fill.
Tanmateix, aquesta singularitat ha sigut determinant perquè la Setmana Santa de Xàtiva haja aconseguit el reconeixement autonòmic però també alimenta l’anhel què les Cortesies siga declarat Bé d’Interès Cultural.
Un acte de segles convertit en senya d’identitat de Xàtiva.
Acte únic en Espanya