Troballa a la Cova Negra de Xativa
La Cova Negra de Xàtiva ha sigut, una vegada més, escenari d’una gran troballa històrica i científica. Ací s’ha descobert el primer cas de síndrome de Down entre els neandertals amb les restes de Tina, que tenen entre 273.000 i 146.000 anys d’antiguitat i que foren descoberts en 1989. Tina va sobreviure més de sis anys gràcies a les cures i la solidaritat del grup. A través d’un fragment cranial en l’oït dret es dedueix que aquesta neandertal va patir malformacions en l’oït intern que produïren una pèrdua d’audició severa i degut a açò, un vertigen incapacitant. Aquest cas suposa tot un desafiament a la biologia evolutiva ja que l’altruisme en l’espècie constitueix un comportament insòlit al regne animal.
La resta fòssil està dipositada al Museu de Prehistòria de València i tot aquest treball s’ha publicat en la revista ScienceAdvances. Aquestes excavacions han permès definir les ocupacions de l’assentament: de curta duració temporal i amb un reduït nombre d’individus, alternades amb presència de carnívors.
En el meandre més ampli del riu Albaida apareix el jaciment arqueològic de la Cova Negra, llar de l’home de neandertal al paleolític. Un espai d’importància fonamental per a comprendre la cultura del “mosterià” i la realitat dels neandertals.
Troballa a la Cova Negra de Xativa