Desfilada extraordinària per la internacionalització
Ontinyent celebrava el dissabte 5 d’abril una espectacular desfilada extraordinària que ha reunit a milers de persones en el cor de la ciutat per a commemorar la recent declaració de les seues festes de Moros i Cristians com d’interès turístic internacional. Un cita que ha entrat de ple a formar part de les pàgines de la història de la ciutat. Una desfilada que, dividida en blocs temàtics, va condensar tota la història i essència d’una celebració inscrita a foc en l’ADN ontinyentí des de 1860 que desperta autèntiques passions en la localitat tal i com es va comprovar en la notable afluència de públic. I com a fi de festa a la plaça Major, no va faltar, la interpretació a l’uníson de l’himne de la festa “Ximo”.
De destacar és l’ingent treball desplegat per la Societat de Festers per a preparar aquesta entrada en un termini de dos mesos, tenint en compte que una comparsa sol dedicar any i mig a preparar el boato d’una capitania. I el resultat no ha pogut ser millor amb una successió d’escenes concebudes com un gran viatge visual i sonor per la tradició festiva ontinyentina amb una posada en escena molt cuidada.
Una desfilada que s’encetava a les sis de la vesprada amb la comitiva recorrent l’Avinguda Daniel Gil fins la Plaça Major.
L’obertura va estar dedicada als orígens de la festa, amb els heralds; el grup de percussió “El Callarís” i una mostra de vestits d’antigues comparses desaparegudes i de comparses actuals. Acompanya el grup musical “El Raval” interpretant “Salimar”, marxa cristiana d’Antonio de la Asunción.
Aquesta mirada al passat ha donat pas a un emotiu homenatge musical al Mestre José maria Ferrero Pastor, autor de l’emblemàtica marxa mora “Ximo”, que ha sigut interpretada per la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent davant una carrossa artística dedicada a la seua figura.
La desfilada continuava amb una representació d’ambdós bàndols. En la cristiana una carrossa duia a xiquets i xiquetes de les 12 comparses de l’exèrcit de la creu. Seguia l’esquadra especial Almogàvers amb motiu del seu 50 aniversari. El ball cristià va estar representat pel Centre de Dansa Òpera. I com especialment emotiu trobem l’esquadra capitans cristians des de 1971 fins a 2024; entre ells, el més veterà, Vicent Pla. Les bandes de Bocairent i l’Agrupació Musical d’Ontinyent delectaren aquesta part amb peces tan simbòliques com “Veu i Ensenya” o “Aragonesos 99”.
A continuació fou l’exèrcit de la mitja lluna qui prenia el carrer amb la carrossa de xiquets i xiquetes de les 12 comparses; l’esquadra especial Mudéjares pel 50 aniversari amb cavall batedor i l’espectacular coreografia a càrrec de Màsters. També va haver lloc per als homenatges amb l’esquadra de capitans moros des de 1982 fins a 2014. En aquest bloc participaren la Unió Musical d’Atzeneta d’Albaida i el Cercle Musical Primitiva d’Albaida.
Simbolisme i tradició, així fou nomenat el següent bloc en fer aparició començant per la representació del Contrabando amb contrabandistes a cavall; mariners a la barca “Menéndez Núñez” i l’Agrupació Musical la Vall i un grup de membres dels Moros Marins amb l’embarcació “Almanzor”. També es van poder vore a 24 disparadors; a la colla de campaners fent sonar la campana “Missalgar” i l’homenatge a la baixà del Crist amb la participació de Llumeneres i Anders acompanyats per la peça “Al Morenet” interpretada per la Banda Simfònica d’Ontinyent.
La part històrica i teatral cobrirà protagonisme amb la recreació de l’Ambaixada de 1860, escrita per José Joaquin Cervino Ferrero. El grup “Teatreparatots” ha encapçalat aquest tram on també han participat un bloc d’ambaixadors i banderers des de 2024 fins a 2010 acompanyats per la Societat Musical Vila de Bocairent i altre grup dels mateixos càrrecs però des de 2009 fins a 1981 junt a l’Agrupació Musical d’Agullent tocant “Perlàsia”, pasdoble de Saül Gómez i Soler.
La celebració culminava amb la proclamació simbòlica del reconeixement internacional.Trobem els banderins de les 12 comparses cristianes; l’esquadra cristiana amb els vestits oficials al compàs de la colla de xirimiters i tabaleters “EL Regall”, els banderins de les 12 compares mores i la seua esquadra amb vestits oficial amb “La Colla”. Per finalitzar apareixen els càrrecs d’enguany, president, capitans, ambaixadors i bandereres del 2025 amb l’Agrupació Musical d’Ontinyent. A la seua arribada a tribuna es sumen a ells, l’alcalde d’Ontinyent i la regidora de Festes. Desfilant com autèntics festers, tots junts farien entrada a la Plaça Major per ser testimonis de la gran traca final. La interpretació de totes les bandes de música de l’himne de Moros i Cristians “Ximo” de José María Ferrero Pastor sota la direcció de Ramón García i Soler, director titular de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent.
Efectivament es van superar les expectatives amb més d’un miler de persones entre músics, ballarins i festers conjurats per obrir al món la Festa de Moros i Cristians d’Ontinyent.
Desfilada extraordinària per la internacionalització